Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Veterani ai structurilor de forță, despre pericolul ”revoluției color” în Moldova

După Kîrgîzstan și Belarus, un val de tulburări ar putea cuprinde și Moldova în urma alegerile prezidențiale. Această părere este împărtășită de veteranii structurilor de forță.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 oct - Sputnik. Veteranii structurilor de forță din Moldova sunt îngrijorați de o posibila destabilizare a situației socio-politice în țară după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Potrivit foștilor angajați ai respectivelor structuri, forțele distructive aflate sub auspiciile Statelor Unite ar putea provoca un val de revolte în Moldova după un scenariu similar celor din Belarus și Kîrgîzstan. Despre aceasta au relatat pentru Sputnik Moldova liderul mișcării „Salvați Moldova”, fostul șef al contraspionajului din cadrul Serviciului de Informații și Securitate, Ion Mahu, și șeful Sindicatului angajaților din structurile de forță din Republica Moldova, Iurie Ciofu.

Potrivit lui Ciofu, Moldova ar putea deveni următoarea țară, după Belarus și Kîrgîzstan, unde va avea loc o destabilizare a situației.

"În spatele tuturor acestor evenimente există un singur organizator - americanii. Occidentul a arătat clar că dacă Maia nu câștigă, atunci înseamnă că alegerile din Moldova au fost falsificate. Totul se îndreaptă spre acest lucru. Americanii au programul ”revoluțiilor colorate” bine pus la punct", spune Ciofu.

Republica Moldova, ameninţată de revolte sociale
Fostul șef al serviciului de contraspionaj al SIS, Ion Mahu, de asemenea crede că, în cazul în care câștigă un candidat nefavorabil Occidentului, țara se poate confrunta cu dezordini.

"Având în vedere metodele de lucru ale serviciilor de informații occidentale, cel mai favorabil moment pentru provocări și ”revoluții colorate” este perioada alegerilor - parlamentare și prezidențiale. Se pregătesc, au timp pentru asta", spune Mahu.

Potrivit specialistului, candidații opoziției și organizațiile neguvernamentale, finanțate de Occident, ar putea fi implicate în acțiuni de destabilizare a situației.

"Serviciul extern de spionaj al Rusiei nu ar fi făcut astfel de declarații fără motiv. Înseamnă că totul este serios. Însă nu Narîșkin ar trebui să apere interesele Moldovei. Ar trebui să existe o reacție din partea structurilor de forță din Moldova", spune Mahu.

Potrivit fostului șef de contraspionaj al SIS, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, SIS trebuie să declare clar de unde vin amenințările, să avertizeze și să se pregătească pentru diverse scenarii.

Trebuie remarcat faptul că, în ajun, mișcarea „Salvați Moldova” și Sindicatul angajaților structurilor de forță din Moldova au atenționat asupra pericolului de destabilizare a situației politice din Moldova după alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.

”Facem apel la toți locuitorii Republicii Moldova să fie vigilenți și să nu reacționeze la provocările forțelor distructive care sunt interesate de repetarea unor revolte similare celor din Ucraina, Balarus și a „maidanelor” în țara noastră”, este menționat în apelul „Salvați Moldova” publicat pe 19 octombrie.

De asemenea, organizația a solicitat Ambasadei SUA să „analizeze cu atenție situația actuală și posibilele consecințe negative” în dezvoltarea relațiilor moldo-americane.

Sindicatul angajaților structurilor de forță din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informațiile apărute în mass-media cu privire la posibila sosire în Moldova a „unui grup de experți americani specializați în ”revoluții color”, precum și că ”diplomații Ambasadei SUA îi conving pe angajații structurilor de forță ai Republicii Moldova să nu se amestece în posibile proteste de stradă și să treacă imediat de partea poporului".

„Vrem să informăm organizațiile și liderii occidentali care fac planuri distructive în legătură cu Republica Moldova că, dacă va fi necesar, forțele patriotice ale țării vor face tot posibilul pentru a proteja statul și a-și păstra suveranitatea”, a subliniat sindicatul într-un comunicat.

Vom reaminti că, pe 21 octombrie, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a declarat că un grup de specialiști americani în „revoluții colorate” se pregătea să vină în Moldova în ajunul alegerilor prezidențiale. De asemenea, potrivit șefului SVR, Departamentul de Stat al SUA a ordonat ambasadei sale de la Chișinău să pregătească în prealabil opoziția pentru a organiza proteste de masă prin care să ceară anularea rezultatelor votului în cazul în care actualul președinte al Moldovei, Igor Dodon, va fi reales.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova