CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Pentru toate cele 2143 de secții de votare deschise în ziua alegerilor au fost procurate echipamente de protecție în sumă de aproximativ 8 milioane de lei. Peste 585 de mii de lei au fost cheltuiți pentru măști de protecție. Totodată, au fost achiziționate 320 de mii de perechi de mănuși, 25 de mii de litri de soluție dezinfectantă pentru mâini, 14 500 de litri de soluție dezinfectantă pentru suprafețe, 62 de mii de viziere, 2 300 de termometre și 13 mii de costume de protecție.
Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, în următoarele zile urmează a fi procurat un lor de trei milioane de măști de protecție pentru alegătorii care se vor prezenta la secțiile de votare. Acesta a menționat că toate secțiile de votare din țară vor fi dotate cu echipamente de protecție și dezinfectanți, iar funcționarii vor respecta normele impuse de Comisia Națională pentru Sănătate Publică.
Mai mult, alegătorii vor fi obligați să respecte distanța fizică de minim 1,5 metri, să respecte regulile de igienă și să se prezinte la vot cu pixuri personale. Cetățenii care nu se pot deplasa fizic la secția de votare, inclusiv cei care manifestă simptome respiratorii acute vor putea să-și exercite dreptul la vot la locul aflării acestora în ziua alegerilor. Aceștia vor trebuie să prezinte o cerere la biroul electoral al secției de votare unde este înregistrat. Cererile pot fi depuse în scris sau în formă orală cu două săptămâni înainte de ziua votării, inclusiv în acea zi, dar nu mai târziu de ora 15:00. În cazul unui număr mare de solicitări vor fi constituite două echipe, una pentru alegătorii suspecți sau testați pozitiv cu COVID-19 și cealaltă pentru alte categorii de cetățeni care solicită votarea la locul aflării.
„În cazul în care va fi constituită doar o singură echipă, prioritar va merge la persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și ulterior persoanele testate cu COVID-19 sau cele suspecte”, a mai spus Dorin Cimil.
Persoanele cu simptome specifice de COVID-19 care vor veni la secțiile de vot după ora 15:00, dar și cele care nu au posibilitatea să solicite votarea la locul aflării vor fi asigurate cu măști și mănuși.
La fel, această categorie de persoane vor avea trecere prioritară la cabina de vot și vor vota fără a contacta cu alte persoane. După ce aceste persoane își vor exercita dreptul la vot toate suprafețele vor fi dezinfectate.
Cu referire la procesul de observare, șeful CEC a mai spus că în baza deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică, observatorii internaționali și jurnaliștii străini vor putea intra pe teritoriul în Republicii Moldova chiar dacă vin din state clasificate ca zone roșii. Cimil mai spune că aceste persoane nu vor fi obligate să stea în autoizolare în cazul în care nu vor prezenta semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.
De asemenea, conducerea CEC a precizat că săptămâna viitoare vor fi totalizate datele cu privire la procedura de vot din diasporă, în special în statele unde au fost instituite restricții din cauza pandemiei de COVID-19.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova