Maia Sandu a vorbit despre orientarea sexuală, extratereștri și masoni

Candidatul la funcția de președinte al țării a declarat că se pregătește o campanie de discreditare împotriva ei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 16 oct - Sputnik. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu a înregistrat un mesaj video în care a declarat că începe „cea mai murdară etapă a campaniei electorale”.

„Dacă veți auzi despre închiderea bisericilor sau că mi-am schimbat orientarea sexuală, că sunt un agent al extratereștrilor sau al francmasonilor, sau că voi stabili o graniță pe Nistru, ar trebui să știți că acestea sunt minciuni”, a spus ea.

Prezidențiale pe timp de pandemie: Ce trebuie să știe alegătorii

Sandu susține că staff-ul electoral al contracandidatului său Igor Dodon are intenția de a lansa campania de discreditare împotriva sa. 

Liderul PAS candidează la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Campania sa electorală se bazează anume pe criticile adresate actualului șef de stat, pe care încă înainte de campanie l-a acuzat că intenționează să falsifice rezultatele alegerilor.

Atât Sandu, cât și susținătorii săi din rândul persoanelor media „promovate” - deputați și foști membri ai cabinetului de miniștri condus de liderul PAS, vorbesc regulat pe această temă.

Videoclipul electoral a fost înregistrat în aceeași ordine de idei - acuzând adversarul său într-un joc murdar, la care nu sunt însă atașate și dovezi în acest sens. 

„Electoratul nuclear” al lui Sandu - fanii ei de pe rețelele sociale, care admiră tot ce face și spune liderul lor, au apreciat cordial această adresare. 

Acelor persoane însă care nu o susțin pe Sandu videoclipul a lăsat mai degrabă o impresie destul de comică.

Cât de probabilă este amânarea alegerilor prezidențiale - expert

Într-adevăr, din partea lui Igor Dodon, a deputaților PSRM sau activiștilor din cadrul staff-ului său electoral nu au răsunat acuzații precum cele ale liderului PAS. Și este puțin probabil că astfel de acuzații vor răsuna, având în vedere că Igor Dodon își construiește campania bazându-se pe lucruri „pozitive”, iar la întâlnirile cu alegătorii vorbește mai mult despre succesele sale în funcția de șef de stat, decât despre concurenți. 

Critica în adresa Maiei Sandu, care răsună în adresările lui Igor Dodon pe internet, se concentrează asupra aspectelor politice și economice ale activității liderului PAS, precum și asupra rezultatelor activității cabinetului de miniștri condus de ea.

De fapt, în noul videoclip, Sandu nu a vorbit despre ceea ce se pregătește în cadrul staff-urilor electorale, ci despre zvonurile și bârfele care circulă despre ea pe rețelele de socializare și „camerele de fumat”. S-ar putea să fi fost o idee proastă.

Atenția publicului a fost atrasă și de regia subtilă, dar departe de sinceritate, a videoclipului. Acesta a fost înregistrat în așa fel încât să pară improvizat, în mijlocul unui câmp de grâu, în preajma unui sat din Nisporeni, acoperit de ceață. Se joacă pe imagini care sunt aproape de inima alegătorului și se referă mai degrabă la emoții decât la rațiune.

Portretele candidaților la prezidențiale 2020

De obicei, Sandu se prezintă într-un cadru diferit - în studiou, pe fundalul unor bannere ale partidului, cu machiaj bun, prin gesturi controlate și iluminare setată profesional. Câmpul de grâu și camera care tremura nu au convins publicul. „Specialiștii în tehnologia politică muncesc”, a remarcat unul dintre utilizatorii rețelelor de socializare. 

Sandu și-a prefațat mesajul video cu titlul „30.000 de sirieni sunt în viață”, făcând aluzie la scandalul din 2016, când pe rețelele de socializare au apărut mesaje care anunțau despre planurile de acordare a azilului în Republica Moldova pentru 30.000 de cetățeni sirieni.

Ce-i drept, la începutul lunii octombrie a devenit clar că exista temei pentru zvonuri despre posibila plasare a refugiaților din Orientul Mijlociu în Moldova. MAEIE a prezentat o explicație cu privire la articolul din The Guardian despre intențiile de a amenaja un centru pentru refugiații din Orientul Mijlociu în Moldova.

Amintim că în ediția britanică a fost publicat un articol în care se menționa că guvernul Marii Britanii „lucrează de câteva săptămâni la „planuri detaliate”, care includ estimări ale costurilor pentru construirea taberelor de refugiați pe insule din Oceanul Atlantic, precum și în Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee.

Adică, din partea lui Sandu nu a fost o mișcare foarte bună să amintească de „30 de mii de sirieni” coroborat cu pasaje despre orientarea sexuală, statutul de „agent străin” și granița de-a lungul Nistrului.

Este o greșeală evidentă a strategilor politici care lucrează pentru Sandu - obligarea candidatului să enumere zvonuri defăimătoare despre care niciunul dintre concurenți nu a spus încă un cuvânt.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova