Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon admite că alegerile ar putea fi amânate

Președintele Republicii Moldova, Igor dodon, a declarat în cadrul emisiunii "Igor Dodon răspunde" că admite că alegerile au putea fi amânate din cadrul situației epidemiologice.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Igor dodon admite că alegerile prezidențiale din 1 noiembrie ar putea fi amânate din cauza situației complicate de răspândirea coronavirusului. El a spus că acest lucru poate să-l decidă Parlamentului și se va întâmpla dacă forul legislativ va institui situație excepțională din cauza COVID-19.

Dodon a precizat însă că el optează pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale în data fixată deja – 1 noiembrie și nu crede că amânarea acestora cu 3-4 luni este o soluție, dat fiind că și atunci numărul celor infectați cu coronavirus va fi mare.

Dodon a spus că el are trei scenarii pentru ziua de 1 noiembrie 2020.

Scenariul nr.1: Învinge președintele actual – Igor Dodon

Scenariul nr.2: Învinge un alt candidat

Scenariul nr.3: Alegerile nu vor avea loc

Dodon a spus că alegerile nu vor avea loc dacă în două cazuri: dacă vor fi anulate și dacă nu va exista cvorum.

Șeful statului spune că Parlamentul are împuterniciri să anuleze alegerile prezidențiale. "Potrivit legislației în vigoare, alegerile pot fi anulate sau amânate doar dacă parlamentul anunță situație excepțională, în cazul nostru, din cauza COVID-19", a declarat Dodon.

Câți moldoveni vor putea participa la scrutinul prezidențial
"Eu consider că nu e judicios să amâni alegerile cu 3-4 luni, pentru că peste 3-4 luni situația va fi la fel de grea. Și de ce atunci să le amâni? De aceea eu insist ca alegerile să fie desfășurate în data de 1 noiembrie", a precizat el.

Al doilea caz în care alegerile ar putea să nu aibă loc în data de 1 noiembrie este dacă cetățenii nu vor ieși în masă la vot.

"Pentru 1 noiembrie avem prag electoral ca alegerile să fie considerate valabile. Acest prag constituie o treime din lisata alegătorilor. Având în vedere că pe lista alegătorilor, potrivit informațiilor CEC, sunt aproape trei milioane de alegători, ca alegerile să aibă lor este absolut necesar ca la alegeri să participe minimum un milion 100 de mii de alegători. De aceea vă îndemn pe toți să ieșiți la vot", a declarat șeful statului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova