Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Patru cetățeni moldoveni au fost răpiți și ar fi acuzați de spionaj

Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că depun toate eforturile pentru recuperarea a patru cetățeni moldoveni care ar fi fost răpiți de securitatea transnistreană. A fost cerut suportul mediatorilor din formatul „5+2”.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Patru cetățeni moldoveni ar fi fost „răpiți” de securitatea transnistreană pe 7 octombrie – polițistul Andrei Amarfi, dar și alți trei bărbați, care nu sunt polițiști, nici funcționari.

Oamenii legii au stabilit unde se află polițistul răpit: Detalii

Precizarea a fost făcută într-un briefing de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, și de viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic.

Vicepremierul a spus că cei trei bărbați au fost răpiți în noaptea de 7 spre 8 octombrie.

Deputatul Alexandru Jizdan a precizat că toți cei patru au fost răpiți conform unui scenariu similar - de către persoane ce purtau uniforme asemănătoare celor ale trupelor speciale, care au coborât din același tip de mașină la domiciliul victimelor și le-au pus saci pe cap.

Dodon și cazul polițistului răpit în Transnistria – Care este miza

„Rudelor li s-a spus ca sunt reținute pentru spionaj”, a precizat Alexandru Jizdan despre acuzația care le-ar fi fost adusă bărbaților răpiți de la domiciliile lor din partea stângă a raionului Camenca.

Alexandru Jizdan a menționat că există toate semnele că operațiunea de răpire a celor patru cetățeni a fost desfășurată de securitatea transnistreană.

Briefingul a fost organizat după ce Comisia parlamentară condusă de deputatul Jizdan i-a audiat astăzi pe reprezentanții tuturor instituțiilor implicate în elucidarea cazului și recuperarea celor patru cetățeni. 

Guvernul de la Chișinău a creat un Grup de lucru interinstituțional pentru elucidarea tuturor circumstanțelor cazului, sub conducerea Procuraturii Generale. Dosarul referitor la sechestrarea polițistului a fost retras de la Procuratura Florești, unde a fost inițiat, și va fi instrumentat de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Vicepremierul Cristina Lesnic a precizat la briefing că autoritățile de la Chișinău nu au discutat direct cu autoritățile neconstituționale de la Tiraspol despre acest caz, pentru că dialogul dintre cele două maluri ale Nistrului are loc prin intermediul mediatorilor.

Guvernul s-a sesizat în cazul polițistului răpit în Transnistria

Astfel, responsabilii de la Chișinău au semnalat cazul tuturor părților la negocierile în formatul „5+2”, subiectul va fi abordat astăzi și în ședința ordinară a Comisiei Unificate de Control. De asemenea, OSCE a fost sesizată despre „violarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”.  

Precizăm că din formatul “5+2” pentru reglementarea diferendului transnistrean fac parte negociatori din partea autorităților constituționale ale Republicii Moldova, din partea administrației de la Tiraspol, mediatori din partea Federației Ruse, Ucrainei, OSCE și observatori din partea UE și SUA.

„Percepem aceste acțiuni ostile comise în plină campanie electorală ca o posibilă tentativă de influențare a proceselor democratice din Republica Moldova”, informează într-un comunicat de presă de astăzi Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

SIS precizează că „a reușit identificarea persoanelor care au participat la răpirea angajatului Inspectoratului de Poliție Florești, Andrei Amarfi”, iar „materialele prealabile obținute au fost transmise în adresa Procuraturii Generale, în suportul măsurilor procesual-penale inițiate pe cazul dat”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova