Record istoric: Ce rezerve valutare are BNM acum

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) au atins un nou record la sfârșitul lunii septembrie. Pe parcursul lunii trecute, rezervele valutare ale BNM au crescut cu 62,37 milioane de dolari americani.
Sputnik

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei au atins un record absolut și constituiau 3 miliarde 453 de milioane și 390 de mii de dolari americani pe data de 30 septembrie 2020.

Leul moldovenesc puternic pune cătușe economiei

Astfel, BNM și-a depășit recordul la rezervele valutare atins în luna august. Pe parcursul lunii septembrie, activele oficiale de rezervă ale BNM au crescut cu 62,37 de milioane de dolari SUA.

În septembrie, BNM a cumpărat de pe piața internă valută echivalentă cu aproape 30 de milioane de dolari americani.

BNM explică din ce surse și-a sporit rezervele: intervențiile pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută i-au adus 29,60 milioane de dolari SUA; intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate - 51,49 mil. dolari SUA; înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova primite de la Banca Europeana de Investiții pentru suport bugetar - 16,07 mil. dolari SUA; înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova pentru proiecte investiționale - 4,01 mil. dolari SUA; veniturile din gestionarea rezervelor valutare - 1,30 mil. dolari SUA; intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă - 0,61 mil. dolari SUA; înregistrarea mijloacelor în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova primite de la Asociația Internațională pentru Dezvoltare pentru suport bugetar - 0,11 mil. dolari SUA; alte intrări nete - 0,20 mil. dolari SUA. 

Mare țeapă! Banii moldovenilor sunt folosiți de alții

„Avem foarte multă valută pe piață. Chiar și BNM a ajuns acum la un nivel-record al rezervelor valutare – 3,4 miliarde de dolari. Este un record absolut pentru Republica Moldova”, a comentat expertul economic Roman Chircă, invitat în studioul Sputnik Moldova.

Leul moldovenesc este puternic în ultima vreme, dar acest fapt are și consecințe negative pentru economia țării în general. Printre efectele nefavorabile ale leului puternic se numără descurajarea exporturilor și deflația (reducerea ritmului inflaționist), a menționat expertul economic.

„Un leu puternic face mărfurile moldovenești mai scumpe pe piețele externe. Un leu puternic contribuie la încătușarea economiei”, a spus Roman Chircă.

În opinia sa, Banca Națională a Moldovei ar trebui să recurgă la anumite ajustări, să aplice anumite instrumente „care să fie stimulatoare pentru economia națională, pentru exportatori”.

Expertul economic Roman Chircă a vorbit detaliat în studioul Sputnik Moldova despre factorii care au condus la fortificarea leului moldovenesc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova