CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Producătorii autohtoni susțin că începând din anul 2016 au cerut ca marfa lor să aibă acces și să fie vizibilă pe rafturile magazinelor din țară. Atunci, au reușit să obțină un proiect care să reglementeze toate problemele și care a fost agreat de toate părțile. Acesta a fost votat în 2018, în prima lectură, însă de atunci a rămas blocat.
Antreprenorii autohtoni solicită ca produsele moldovenești să fie prezente mai mult de 50 la sută pe rafturile magazinelor. Ei susțin că au aceeași calitate ca și produsele de import, iar dacă antreprenorii locali nu vor putea să asigure magazinele anul împrejur, ar fi bine să fie întocmită o listă cu care să fie actualizată o dată la jumătate de an.
”Nu tot spectru de produse pot fi asigurate, dar o bună parte din ele le avem. În pandemie, am văzut că putem asigura piața. În martie, Ministerul Agriculturii a cerut să asigurăm piața cu lapte și carne și ne-am descurcat cu această sarcină să asigurăm securitatea alimentară a țării”, susține Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”.
”Noi, producătorii de fructe lucrăm și cu alte țări, dar rețele noastre profită de faptul că producătorii noștri nu sunt uniți. Evident, dacă va fi cererea mare, se vor găsi și produse”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.
”Este tergiversat foarte mult și probabil se ascund niște momente care ne îngrijorează. Cu toții trebuie să înțelegem că consumatorii din Republica Moldova trebuie să aibă acces la produsele moldovenești. În majoritatea țărilor, producătorii autohtoni au prioritate. Noi cerem să fie aprobat acest proiect care să pună bazele unei relații de colaborare eficientă și corectă între producător și comerciant”, a menționat Iurie Fală, directorul-executiv al Asociației ”Moldova-Fruct”.
”Activăm într-o piață mică și nu putem exporta și avem situații că nu putem negocia așa ca și importatorii străini, de asta statul trebuie să intervină ca un moderator și cu instrumente de a echilibra statul în cadrul negocierilor prin lege concretă”, precizează Sergiu Grădinaru, președintele patronatelor de carne.
Membrii celor trei asociații au expediat o scrisoare în acest sens Parlamentului, Guvernului și Ministerul Agriculturii. Carolina Linte, președintele Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”Lapte”, a declarat pentru Sputnik Moldova că vor aștepta răspunsul autorităților, iar dacă nu vor fi auziți, vor veni cu alte acțiuni pentru a-și face dreptate.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova