Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu copiii la muncă: Proiect inedit în Moldova

În cadrul mai multor companii private din Republica Moldova vor fi implementate politici prietenoase familiei, care au drept scop să asigure balanța dintre viața profesională și cea personală.
Sputnik
Cu copiii la muncă: Proiect inedit în Moldova

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în colaborare cu Fondul ONU pentru Populație Moldova (UNFPA) și Camera de Comerț și Industrie implementează un proiect prin intermediul căruia angajatorii din sectorul privat vor fi încurajați să creeze la locul de muncă condiții pentru copiii angajaților.

Astfel, UNFPA Moldova, cu susținerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA), va ghida și instrui mai multe companii private care au acceptat să fie parte a proiectului pentru a aplica politici prietenoase familiei la locul de muncă.

Locuri de muncă bine plătite – cum este posibil acest lucru în Moldova
"Din acest grup va face parte inițial un număr de companii private care și-au exprimat deschiderea și dorința de a realiza asemenea programe. Vom lucra cu fiecare companie în parte reieșind din realitatea cu care se confruntă compania respectivă și care sunt doleanțele angajaților din diverse sectoare de activitate. La prima etapă vor participa aproximativ 5-10 companii, printre care și o companie din Comrat, Găgăuzia. Mai mult, preconizăm și un schimb de experiență cu partenerii din străinătate care deja au implementat acest proiect", a declarat pentru Sputnik ofițerul de proiect Fondul ONU pentru Populație în Moldova (UNFPA Moldova), Olga Anghelici.

Într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății este menționat faptul că stereotipurile și normele discriminatorii de gen împiedică participarea activă a femeilor pe piaţa muncii şi în viaţa socială şi descurajează bărbaţii să se implice în îngrijirea copiilor. În Republica Moldova, 9 din 10 femei cu copii cu vârsta de până la trei ani nu sunt angajate în câmpul muncii.

"Dacă să ne referim la distribuirea rolurilor în familie, 70 la sută consideră că sarcina de îngrijire a copilului trebuie să le revină femeilor. Multe dintre femei renunță la serviciu din cauza că trebuie să stea acasă cu copiii. Îndată ce vor fi create condiții la locul de muncă acestea vor putea combina armonios viața profesională cu cea personală", a menționat interlocutoarea.

Olga Anghelici susține că proiectul nu este destinat doar femeilor, dar și bărbaților. Politicile prietenoase familiei adoptate de guvernele și mediul de afaceri din unele țări au dus la sporirea numărului de femei angajate, participarea mai activă a bărbaților la sarcinile domestic ș.a.

"Cea mai mare provocare este schimbarea mentalității. Eliminarea modelelor de masculinitate falsă care îi împiedică pe bărbați să se implice mai activ în procesul de educare a copiilor. Implicarea egală a bărbaților și femeilor în creșterea copiilor are beneficii demografice și contribuie la atingerea numărului dorit de copii", a conchis Anghelici.

De menționat este că ideea proiectului "Mai Multe Oportunități: Politici Familiale Sensibile la Gen pentru Sectorul Privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova" a fost lansată de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova