Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bibliotecile din Capitală: Ce s-a schimbat în pandemie

Pandemia a schimbat viziunile moldovenilor în ceea ce privește dezvoltarea personală și utilizarea tehnologiilor informaționale. Bibliotecile din țară sunt luate cu asalt în mediul online, susține managerul unei instituții din Capitală.
Sputnik
Bibliotecile din Capitală: Ce s-a schimbat în pandemie

Chiar din prima zi când bibliotecile din țară și-au reluat activitatea, Centrului Academic Internațional Eminescu a fost luat cu asalt de către cititori. În prima zi de la redeschidere au fost înregistrate în total 230 de vizite, iar în următoarea zi aproximativ 180 de vizitatori au pășit pragul instituției. Oamenii veneau să restituie cărțile pe care le-au citit în pandemie și să împrumute altele noi.

Toamna vine cu surprize: Campanie inedită, organizată în bibliotecile din Chișinău
"Nu pot să redau bucuria angajaților și a celor care ne pășeau pragul în primele zile. S-a simțit acel sentiment de nostalgie, dor – de a trăi așa precum a fost înainte de pandemie, fără frică și restricții", a declarat anterior pentru Sputnik Moldova directoarea Centrului, Elena Dabija.

Acum că instituțiile pot fi frecventate în regim obișnuit, dar cu respectarea măsurilor igienice contra COVID-19, atât pentru public, cât și pentru personal, Centrul Academic Internaţional Eminescu vine cu o serie de activități cultural-ştiinţifice de interes general. Astfel, în cadrul instituției, în luna septembrie, s-au desfășurat diverse evenimente cu invitați de onoare. Totuși, pentru a preveni riscul de răspândire a coronavirusului și pentru că sunt mulți doritori de a asista la evenimente, multe dintre activitățile organizate pot fi urmărite și online – o premieră pentru instituție.

"Am observat o tendință nemaipomenită. În ultima perioadă numărul celor care accesează pagina noastră de Facebook și urmăresc postările a crescut simțitor. În regim online am depășit numărul de persoane, care veneau în sală. Sunt urmăritori de pe tot globul pământesc. În total avem un milion cinci sute de vizitatori", a remarcat interlocutoarea.

Elena Dabija a mai dezvăluit că de Ziua Orașului, pe 14 octombrie, câțiva tineri înscriși la Centrul Academic Internaţional Eminescu vor prezenta un recital de poezii, cu prilejul sărbătorii. Totodată, în incinta Bibliotecii Lomonosov va fi vernisată o expoziție cu genericul "Chișinăul de altădată".

Amintim că din data de 1 iunie bibliotecile din țară și-au reluat activitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova