Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

A fi profesor în Moldova este o provocare: Ce îi motivează

În fiecare an, pe 5 octombrie, în Republica Moldova, este sărbătorită Ziua Învățătorului. Despre rolul dascălului în societate și provocările cu care se confruntă am aflat de la direcorul liceului din comuna Budești, Sergiu Brânză.
Sputnik
A fi profesor în Moldova este o provocare: Ce îi motivează

Într-un interviu acrodat pentru Sputnik Moldova directorul Liceului Teoretic Budești, Sergiu Brânză, a relatat că meseria de profesor presupune niște valori umane printre care și conștiința responsabilității sociale că dascălul formează viitorul unei societăți.

"Bucuria unui profesor este atunci când vede că munca pe care o depune zi de zi este apreciată. Acest lucru se observă prin reușitele elevilor silitori, absolvenții care obțin reușite în viață. Acest lucru îi motivează pe profesori să obțină noi performanțe, creștere profesională și să-și exercite munca cu multă dedicație", a declarat Sergiu Brânză.

Cu părere de rău, pedagogia nu mai este atractivă pentru tineri, iar vârsta medie a profesorilor care predau în instituțiile de învățământ este de 40-45 de ani. În ultimii ani s-a diminuat numărul profesorilor, de la peste 37 de mii la 27 de mii de persoane, iar în unele școli pedagogii sunt înlocuiți de persoane care nu au calificarea necesară.

COVID-19: Câți elevi și profesori din Chișinău sunt în carantină
"Cu regret, din cauza problemelor acumulate în sistemul educațional de-a lungul anilor, meseria de profesor a devenit mai puțin atractivă și prestigioasă. Dar profesorii au știut să treacă cu dârzenie peste problemele lor, au dat dovadă de inteligință, responsabilitate și curaj. În special, perioada pe care o trăim acum ne-a demonstrat că profesorii fac față schimbărilor, se pot adopta cu ușurință și pot gestiona orice situații. Profesorul lucrează cu dedicație pentru a educa tinerele generații cu încrederea că mâine va fi mai bine", a relatat directorul de liceu.

Totuși, în ciuda greutăților și problemelor din sistemul educațional, mulți profesori rămân fideli meseriei lor și își îndeplinesc munca cu demnitate. În calitate de manager al instituție de învățământ, Sergiu Brânză speră că problemele din sistemul educațional vor fi soluționate în viitorul apropiat, deoarece "fără educație de calitate, nu există viitor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova