Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Instituirea carantinei – soluția de a scăpa de COVID

Deja de câteva zile consecutiv, în Republica Moldova numărul celor contaminați cu noul tip de coronavirus depășește cifra de o mie de cazuri zilnice. Despre prognoze și soluții am aflat de la expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.
Sputnik
Expert: Instituirea carantinei – soluția de a scăpa de COVID

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în sănătate publică a făcut prognoze înspăimântătoare. Potrivit ei, fără izolare generală, în Republica Moldova se va ajunge și la 10.000 de contaminări cu COVID-19 pe zi.

Din punct de vedere epidemic, acum ar fi indicată intrarea în carantină a populației Republicii Moldova pentru a rupe lanțul de transmitere a virusului și a reduce viteza cu care se răspândește infecția.

"Dacă am introduce carantina, numărul celor nou contaminați va fi mult mai mic. Dacă vrem să oprim pandemia, trebuie să izolăm populația", a declarat expertul.

La începutul verii, Ala Tocarciuc a menționat în studioul Sputnik că se va ajunge la un număr de contaminări zilnice de 1.000 de cazuri. Prognoza însă s-a realizat cu o lună mai devreme decât estimase expertul anterior, lucru destul de îngrijorător.

Regimul general de carantină ar permite izolarea la domiciliu a persoanelor infectate, dar care nu cunosc că s-au îmbolnăvit, pentru că nu au efectuat testul, a adăugat specialistul.

"Situația este mult mai gravă decât la începutul verii. Intrarea în carantină ar rupe lanțul infectărilor. În actualul ritm al incidenței COVID-19, se poate ajunge la un bilanț dramatic al infectărilor, de până la 10.000 de cazuri pe zi", a subliniat expertul.

Mai mult, Ala Tocarciuc susține că regimul general de carantină nu este aplicat în țara noastră mai mult din rațiuni de ordin politic, dar nu de ordin economic, întrucât pe 1 noiembrie în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale.

Cod roșu de Covid în Găgăuzia: Vor fi închise școlile?
"Recent, și în România au avut loc alegeri și urmăresc dinamica îmbolnăvirii, presupun că va crește numărul de îmbolnăviri în următoarele două săptămâni. Acest lucru se va întâmpla cu certitudine și la noi", a punctat specialistul.

Amintim că din 1 octombrie, „Codul Roșu” pandemic de COVID-19, echivalent cu starea de urgență în sănătate publică, este atribuit unui număr de 26 de raioane și municipii, inclusiv orașului Chișinău. În 11 raioane a fost instituit „Codul Portocaliu” și doar pentru un singur raion (Leova) a fost anunțat „Cod Galben” de alertă pandemică de COVID-19. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova