CHIȘINĂU, 1 oct - Sputnik. Republica Moldova este pentru noi unul dintre cei mai importanți parteneri, a declarat Ministrul pentru Integrare și Macroeconomie din cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, Serghei Glaziev, în cadrul Forumului moldo-rus pentru cooperare economică. Potrivit lui, obținerea de către Moldova a statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice în 2018 a reprezentat un impuls pozitiv pentru dezvoltarea relațiilor și acestea trebuie continuate.
”Acest impuls pozitiv trebuie menținut și trebuie să vedem cum să dezvoltăm relațiile reciproce de comerț și cooperare în această perioadă destul de dificilă”, a declarat Glaziev.
Demnitarul a precizat că în prezent Moldova beneficiază de un regim de comerț liber în mai multe sfere, deși și-ar fi dorit ca acesta să fie unul care să cuprindă și mai multe domenii.
”O atenție sporită este acordată statelor cu care avem legături foarte strânse. Printre aceste state se află și Republica Moldova, care are statut de observator și participă la evenimentele UEEA. Este la curent cu planurile noastre și poate beneficia de statutul de observator pentru a construi relații cu statele din cadrul UEEA, înțelegând care sunt prioritățile noastre de lungă durată, iar acestea decurg din necesitatea de a trece pe o altă traiectorie de dezvoltare pe termen lung”, a explicat Glaziev.
Potrivit lui Glaziev, economia Republicii Moldova este percepută drept una agrară, însă acest lucru nu este chiar așa.
”Eu știu că în Chișinău, încă pe vremea URSS, au fost înființate întreprinderi mari de aparataj care încă își păstrează potențialul lor strategic și există planuri privind reactivarea acestora. Desigur, sunt probleme legate de distanța geografică, care împiedică formarea unor centre logistice. Din cauza situației politice complicate din Ucraina, apar unele probleme ce țin de transportare și de menținerea lanțurilor de producere a mărfurilor cu valoare adăugată, înțelegem aceste dificultăți, dar cred că am fi în stare să găsim o soluție, printr-un efort comun, pentru înființarea în comun a industriilor moderne, care ar profita de pe urma avantajelor concurențiale comune”, a subliniat Glaziev.
”Posibilitățile economiei moldovenești pe acest segment nu sunt deloc epuizate, problema ar fi să existe produse de calitate care ar corespunde cerințelor noastre. Dacă e să vorbim de tehnologiile bioinginerești, pornind de la necesitatea unei diversități a culturilor cu care lucrează bioinginerii noștri, cooperarea cu specialiștii moldoveni ar fi una foarte interesantă pentru dezvoltarea în acest domeniu”.
Glaziev a mai precizat că, în noile condiții și reieșind din experiența existentă privind integrarea eurasiatică, una dintre prioritățile de bază o reprezintă înființarea unor întreprinderi de producere comune, subliniind că anume pe această direcție pune accent programul strategic de dezvoltare a procesului de integrare eurasiatică.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova