Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bilanț sumbru: Ploaia a făcut prăpăd ieri în zeci de gospodării

Ploaia de ieri a făcut prăpăd în sudul țării. Zeci de gospodării au rămas înnămolite și cu pierderi esențiale.
Sputnik

CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Aproape 100 de gospodării din mai multe localități din sudul țării au fost inundate în urma ploii torențiale de ieri. Cea mai gravă situație a fost atestată în UTA Găgăuzia, Leova și Cimișlia.

Video: Oamenii afectați de ploile de astăzi vor primi ajutor

Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în Comrat precipitațiile au înnămolit 39 de gospodării particulare și două depozite. Au fost deteriorate două conducte de alimentare cu gaze naturale. Aici, salvatorii au evacuat 11 persoane și au deblocat mai multe unități de transport. Potrivit informațiilor prezentate de ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, alte 14 gospodării au fost afectate în localitatea Dezghingea din UTA Găgăuzia. Porțiuni de drumuri au fost distruse în localitatea Congazcic. În raionul Leova, 20 de gospodării particulare din satele Sărata Răzeși, Tochile–Răducani, Tomai, Covurlui, Cuporani și Sărăteni au fost grav afectate de precipitațiile puternice.

Iar la Cimișlia, salvatorii au intervenit în 16 gospodării din satele Albina, Mereni, Gura Galbenei și Coștangalia. În zonele afectate, angajații IGSU continuă să acorde asistență populației. Aici activează comisiile pentru situații excepționale în vederea estimării prejudiciilor.

Autoritățile au promis ajutor persoanelor afectate de inundații

Președintele Igor Dodon a anunțat pe Facebook că a discutat situația cu responsabilii de la Guvern. Astfel, urmează a fi stabilit împreună cu autoritățile locale un plan de intervenție adecvat. La Comrat a avut loc ieri o ședință de urgență la care a participat premierul Ion Chicu, conducerea Găgăuziei și reprezentanții structurilor implicate în lichidarea consecințelor ploilor abundente care au inundat numeroase case. Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a prezentat numărul localităților din Găgăuzia care au avut de suferit din cauza ploilor torențiale.

„Cel mai mult a avut de suferit raionul Zaialpujie, satele Dezgingeaa și Concazcic. Au fost adresări din partea administrației satelor Kirsovo și Congaz, dar daunele de acolo sunt nesemnificative. În Comrat, o conductă de gaz a fost spartă, în urma căreia cartierul a fost deconectat de la gazul natural. Alimentarea cu energie electrică a fost deja restabilită”, a declarat Ivan Colioglo.

VIDEO: Imagini apocaliptice! Sute de case inundate în Găgăuzia

A suferit mari pagube și compania turcească ONUR, care efectuează lucrări de reparație a drumurilor în sudul Republicii Moldova. Puhoaiele de apă au inundat 15 automobile și încăperile în care locuiau muncitorii. Oamenii rămași fără un acoperiș deasupra capului au fost cazați la hoteluri, la căminul Universității de Stat din Comrat și în taberele de vară.

Președintele Comisiei pentru situații excepționale din Găgăuzia, Ivan Colioglo, a declarat pentru Sputnik Moldova că la Comrat au fost afectate aproximativ 50 de case. Nămolul a pătruns în încăperi, a inundat subsoluri și alte construcții. Au pierit din această cauză păsările și animalele domestice crescute în gospodării.

Cele mai fragile construcții nu au rezistat în fața stihiei și s-au prăbușit. Locatarii acestor clădiri vor fi adăpostiți temporar la căminul Universității de Stat din Comrat. Puhoaiele s-au dezlănțuit după ce albia râului Iaplug s-a revărsat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova