Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Specificul alegerilor prezidențiale din acest an – expert

Analistul politic a explicat prin ce se va deosebi campania electorală pentru alegerile prezidențiale din acest an de cea pe care cetățenii au urmărit-o în 2016.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 sept – Sputnik. În primul tur al alegerilor președintelui țării, care vor avea loc pe 1 noiembrie curent, candidații ar putea acumula un procent bun din voturile alegătorilor, însă o susținere mai mare din partea electoratului vor avea liderul Partidului ”Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu și actualul președintele Igor Dodon care, cel mai probabil, vor și trece în turul doi. Această opinie a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de către politologul Igor Volnițchi.

”Situația epidemiologică din țară va influența considerabil prezența alegătorilor la viitoarele alegeri, anume în asta va consta specificul lor. Se prognozează că prezența la urne va fi foarte mică. Mulți se vor ghida de instinctul autoconservării, acesta va fi un factor decisiv al absenteismului”, a precizat interlocutorul.

Deși Volnițchi consideră că principala intrigă a acestor alegeri va fi absenteismul, analiștii nu pot să spună deocamdată pe ce flanc se va înregistra un activism mai redus al alegătorilor – pe cel de dreapta sau pe cel de stânga. Dacă analizăm campaniile electorale din anii precedenți, de regulă, mult mai activi și responsabili erau alegătorii care simpatizau partidelor de centru-stânga.

Prezența redusă ar putea determina situația când deja în turul întâi va fi stabilit învingătorul, este sigur Volnițchi. Factorul decisiv va fi responsabilitatea alegătorilor potențialilor lideri ai cursei electorale – Sandu și Dodon – care dintre ei va manifesta o frică mai mare în fața pericolului de a se infecta cu coronavirus.

Prezidențialele, ca pregătire pentru parlamentare

Anterior, politologul Victor Juc a opinat în studioul Sputnic Moldova că lupta în actuala campanie pentru prezidențiale va fi strânsă deoarece unii candidați, chiar dacă nu sunt printre favoriții cursei, vor lupta cu îndârjire deoarece o vor  folosi ca pe o pregătire pentru alegerile parlamentare, spun unii experți.

Expert, despre probabilitatea izbucnirii unor proteste în Moldova, similare celor din SUA

Deși favoriții cursei electorale sunt evidenți atât pe flancul de stânga, cât și pe cel de dreapta, aceasta nu înseamnă că ei se por relaxa și pot considera că totul este prestabilit deja. Fiecare dintre concurenți va dori să acumuleze cât mai multe voturi ale electoratului, astfel că lupta ar putea fi destul de dură, și nu doar în raport cu principalii adversari, ci cu toți, consideră politologul Victor Juc.

”Lupta electorală ar putea fi pe alocuri destul de dură, chiar dacă nu ne putem aștepta la mari surprize. Cred că favoriții nu-și vor permite să se relaxeze pentru că ei s-au pregătit de acest eveniment”, a menționat Juc.

Alegerile președintelui Moldovei sunt programate pentru 1 noiembrie curent. Campania electorală începe pe 2 octombrie. Potrivit Constituției țării, președintele țării este ales pe un termen de patru ani și intră în exercițiul funcțiunii după depunerea jurământului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova