CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. PRO Moldova anunță printr-un comunicat de presă că Andrian Candu va merge la Curtea Supremă de Justiție ca să conteste decizia de azi a Curții de Apel. Președintele formațiunii susține că regretă menținerea hotărârii Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală.
„Este o mare dezamăgire decizia de astăzi a Curții de Apel, însă nedreptatea ridicată la rang de lege ne face și mai determinați în lupta pentru o republică nouă, curățată și cu lecțiile învățate”, a declarat președintele PRO Moldova.
În cazul în care nici CSJ nu-i va da dreptate, Andrian Candu susține că va merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
În pofida faptului că nu a fost înregistrat în cursă candidatul PRO Moldova, partidul afirmă că „va fi activ” în campania electorală și va demasca presupuse abuzuri comise de autorități.
Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l înregistreze pe liderul Pro Moldova Andrian Candu în cursa prezidențială pe 18 septembrie, invocând mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnăturile.
Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce ar fi fost repetate sau persoane care aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane.
Președintele grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea candidatului Pro Moldova Sergiu Sîrbu a lansat atunci mai multe acuzații la adresa Comisiei și a președintelui CEC în special. El consideră că instituția a comis un abuz.
La rândul său, secretarul și membrul CEC Maxim Lebedinschi a declarat că decizia a fost luată în strictă conformitate cu legea, având în vedere că au fost descoperite neregui în listele de subscripție, iar sistemul automatizat al CEC le-a identificat.
Lupta pentru fotoliul de președinte
Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu - candidatul PLDM.
De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți.
Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova