Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O nouă lovitură pentru Candu - „Este o mare dezamăgire”

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat înregistrarea lui Andrian Candu în cursa pentru fotoliul de șef de stat.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. PRO Moldova anunță printr-un comunicat de presă că Andrian Candu va merge la Curtea Supremă de Justiție ca să conteste decizia de azi a Curții de Apel. Președintele formațiunii susține că regretă menținerea hotărârii Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală. 

„Este o mare dezamăgire decizia de astăzi a Curții de Apel, însă nedreptatea ridicată la rang de lege ne face și mai determinați în lupta pentru o republică nouă, curățată și cu lecțiile învățate”, a declarat președintele PRO Moldova.

În cazul în care nici CSJ nu-i va da dreptate, Andrian Candu susține că va merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. 

În pofida faptului că nu a fost înregistrat în cursă candidatul PRO Moldova, partidul afirmă că „va fi activ” în campania electorală și va demasca presupuse abuzuri comise de autorități. 

Ce se va întâmpla pe scena politică dacă la prezidențiale învinge un candidat de dreapta

Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l înregistreze pe liderul Pro Moldova Andrian Candu în cursa prezidențială pe 18 septembrie, invocând mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnăturile. 

Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce ar fi fost repetate sau persoane care aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane. 

Președintele grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea candidatului Pro Moldova Sergiu Sîrbu a lansat atunci mai multe acuzații la adresa Comisiei și a președintelui CEC în special. El consideră că instituția a comis un abuz. 

La rândul său, secretarul și membrul CEC Maxim Lebedinschi a declarat că decizia a fost luată în strictă conformitate cu legea, având în vedere că au fost descoperite neregui în listele de subscripție, iar sistemul automatizat al CEC le-a identificat. 

Lupta pentru fotoliul de președinte

Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu - candidatul PLDM.

Turnură neașteptată: Ce este de acord să facă Maia Sandu dacă va ajunge președinte

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova