Azerii au preluat controlul asupra a 6 localități din Karabah

Militarii Azerbaidjanului anunță că a preluat controlul asupra șase localități din regiunea Karabah.
Sputnik

BUCUREȘTI, 27 sept – Sputnik. Militarii azeri au preluat controlul asupra unui șir de înălțimi strategice și șase sate din Karabahul de Munte, a declarat Ministerul Apărării al Azerbadjanului.

Inclusiv, au fost elibertate satele Qaraxanbəyli, Karvend, Horadiz, Yukhari Abdurakhmanly din raionul Füzuli, Böyük, Bëyuk Mardzhanly și Nuzgar, raionul Jabrayil, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării, Anar Eivazov.

Armenia declară stare de război și mobilizare generală
Duminică, Ministerul Apărării al Azerbaidjanului a declarat că forțele armate ale Armeniei au atacat localitățile de pe linia de contact din Karabah, provocând victime printre civili. Potrivit Ministerului Apărării al Armeniei, Karabahul “a fost supus unor atacuri aeriene și cu rachete”. Purtătorul de cuvânt al președintelui autoproclamatei Republici Karabahul de Munte, Vagram Pogosean, că focurile de artilerie au vizat localitățile din Karabah, inclusiv capitala regiunii Stepanakert și a îndemnat populația să se ascundă. Autoritățile republicii nerecunoscute au anunțat stare de război și mobilizare generală. Guvernul Armeniei, la rândul său, a anunțat și el stare de război și mobilizare din cauza situației din Karabah.

Video: Armenia arată cum a distrus tancurile Azerbaidjanului
Baku și Erevan s-au acuzat reciproc de tensionarea situației. Ministerul Apărării al Azerbadjanului afirmă că focul a fost deschis de partea armeană, iar forțele azere au declanșat o operațiune de contraofensivă. Ministerul Apărării al Armeniei declară că regiunea Karabah a fost supusă unor atacuri aeriene și cu rachete din partea Azerbaidjanului.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a îndemnat Baku și Erevan să înceteze imediat focul și să recurgă la negocieri. Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) a subliniat că acest conflict trebuie să fie soluționat doar pe o cale pașnică, cu implicarea grupului OSCE de la Minsk. Totodată, OTSC a menționat că Armenia nu a solicitat ajutor din partea organizației pentru soluționarea conflictului.

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova