Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

Anul 2020 este unul complicat pentru agricultori, atât pentru cei care cultivă cereale, cât și pentru cei care cresc fructe și legume.
Sputnik
Producător: 2020 este anul supraviețuirii pentru agricultori

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, activista civică și producătoarea Diana Crudu a remarcat că anul curent este unul foarte dificil pentru fermierii noștri.

Expert: Cum puteau fi evitate problemele agricultorilor

Este anul supraviețuirii în care agricultorii trebuie să se foxeze și să nu falimenteze.

Drept exemplu, Diana Crudu a relatat o situație tristă cu care s-a confruntat un producător de prune, însă cu asemenea situații se confruntă zeci de agricultori din țara noastră.

"Un producător de prune a relatat că de pe16 hectare a recoltat doar trei pomi. Nu a avut niciodată în activitatea lui o roadă compromisă practic în totalitate precum în acest an. Este un an extrem de dificil", a spus interlocutoarea.

Cât privește subvențiile oferite de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru culturile agricole compromise de secetă, Diana Crudu susține că acestea nu acoperă toate necesitățile agricultorilor. Cu toate acestea, orice ajutor din partea statului este binevenit la moment.

"Subvențiile nu acoperă nici măcar 50 la sută din costurile care le-au avut, dar orice ajutor este binevenit. Agricultorii au nevoie să-și cumpere motorină, fertilizanți, semințe ș.a.", a subliniat ea.

Amintim că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a oferit, în baza dosarelor prezentate de către agricultori, 1500 de lei pentru un hectar de grâu compromis, 1530 pentru un hectar de orz de toamnă sau 1620 de lei pentru terenurile reînsămânțate. În cazul rapiței compensația este de 2100 de lei. Dosarele la AIPA pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale ce au afectat culturile cerealiere de grupa I au putut fi depuse până pe 18 septembrie curent.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova