Aproximativ 80 la sută din totalul deceselor de pe glob le revin bolilor netransmisibile. Astfel, anual, 17 milioane de oameni pierd lupta cu viața din cauza acestor maladii. Aproximativ 9 milioane decedează din cauza cancerului, 4 milioane din cauza bolilor respiratorii și 1,6 milioane din cauza diabetului zaharat. Datele au fost prezentate în cadrul emisiunii "ATITUDINI" de către doctorul în medicină, Luminița Suveică.
Potrivit ei, vârsta este un factor important de risc în dezvoltarea bolilor netransmisibile, iar odată cu trecerea anilor crește și riscul apariției acestor maladii. Un alt factor ar putea fi moștenirea genetică sau poluarea mediului ambiant. Cu toate acestea, sunt și unele obiceiuri pe care oamenii le au pe parcursul vieții, neconștientizând impactul acestora asupra stării de sănătate.
"Toate bolile sunt din cauza modului de viață – alimentația nesănătoasă, stresul, sedentarismul, lipsa activității fizice. Fiecare din noi este responsabil de modul de viață, de controlul stresului, emoțiilor, alimentației, însă puțini sunt cei care țin cont de sfaturile specialiștilor", a declarat doctorul în medicină.
Luminița Suveică susține că bolile netransmisibile pot fi prevenite. Cu toate acestea, fiecare persoană în parte este responsabilă de modul de viață pe care îl duce și singur își face alegerea. De exemplu, în Republica Moldova consumul de tutun este al doilea cel mai important factor de risc pentru bărbați și al cincilea pentru femei. 10% din numărul total de decese cauzate de boli netransmisibile survin din cauza fumatului.
Potrivit unor statistici prezentate de Agenția Națională de Sănătate Publică, mai mulți moldoveni mor din cauza bolilor netransmisibile, decât de bătrânețe. Aproximativ 89 la sută din cazurile de deces sunt provocate de maladiile cronice.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova