”Bat în ușa deschisă”: Moscova atenționează SUA asupra unei mari greșeli

Rusia pledează pentru păstrarea Tratatului START-III și solicită Statelor Unite să îl prelungească. Negocierile se desfășoară încă din vară. Washingtonul cere revizuirea documentului, Moscova refuză să schimbe ceva.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 sept - Sputnik. În ce constă de fapt problema aflați din materialul scris de Galia Ibraghimova și Sofia Melniciuk pentru RIA Novosti.

"Nu avem nicio reacție"

Cu ce a fost servit adjunctul secretarului de stat al SUA la Moscova
"Problema prioritară care poate și trebuie rezolvată cu promptitudine este, desigur, prelungirea Tratatului dintre Rusia și Statele Unite privind armele strategice ofensive, care expiră foarte curând, în februarie 2021. Noi purtăm astfel de negocieri cu partenerii noștri americani”, a declarat Vladimir Putin în discursul său la deschidere celei de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Președintele rus a îndemnat Statele Unite să dea dovadă de reținere în privința desfășurării de noi sisteme de rachete. Anul trecut, Statele Unite s-au retras din Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune (Tratatul INF), după care Moscova a declarat un moratoriu pentru desfășurarea lor în Europa. Putin a subliniat: ”Atâta timp cât Statele Unite se abțin de la astfel de măsuri".

”Din păcate, nu avem încă nicio reacție la propunerea noastră, nici de la partenerii noștri americani, nici de la aliații lor", a adăugat el.

Antonio Guterres a recomandat în repetate rânduri prelungirea START-III. Dar secretarul general al ONU a reacționat negativ la cererea SUA de a include China în tratat. Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei, ia atenționat și pe americani asupra comiterii unei „mari greșeli”.

Pilonii securității strategi

START-3 este un document fundamental în domeniul controlului asupra tehnologiilor nucleare. Prin semnarea acestuia în 2010, Moscova și Washingtonul s-au angajat să-și reducă arsenalele strategice. Procesul a început încă de la începutul anilor șaptezeci, când adversarii Războiului Rece au semnat primul Tratat de limitare a armelor strategice (SALT-1). De atunci, șapte acorduri bilaterale au fost adoptate în acest domeniu.

Consiliul Federației exclude posibilitatea introducerea noilor arme rusești în START-III

SUA nu le-au pus niciodată la îndoială, dar odată cu venirea lui Donald Trump s-a schimbat totul. Șeful Casei Albe încearcă să adapteze acordurile la realitățile zilei de astăzi, iar perspectiva unei noi curse de înarmare nu îl sperie.

Decizia de a se retrage din Tratatul INF în august 2019 a fost explicată de SUA prin pretențiile față de Rusiei. Principala este că Moscova ar fi testat racheta SSC-8 (în clasificarea rusă - 9M729) interzisă de document. Americanii nu au oferit dovezi clare.

Cu toate acestea, în conversațiile informale, au recunoscut: problema nu se află în acțiunile Moscovei. Pentagonul a suspectat China de a crea rachete cu rază scurtă și medie de acțiune și a cerut autorităților chineze să se alăture negocierilor privind armele strategice. Beijingul a ignorat aceste dorințe.

În mai 2020, SUA s-au retras din Tratatul Cerului Deschis (DON) și au acuzat din nou Moscova - spun că rușii împiedică zborurile de inspecție. Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru. Departamentul consideră că americanii intenționează să exploreze mai activ spațiul, iar DON le ținea mâinile legate.

Paritate nucleară

"SUA și NATO sunt îngrijorate de faptul că programul nuclear al Chinei se dezvoltă rapid. Se pare că chinezii intenționează să obțină paritate cu Washingtonul și Moscova în această cestiune”, a explicat în această vară reprezentantul special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingsley.

De asemenea, Washingtonul este nemulțumit de faptul că START-III nu limitează creșterea potențialului nuclear tactic al Rusiei. Totodată, Billingsley a criticat mecanismul actual de verificare a armelor strategice.

Discuțiile au început deja, dar americanii au înaintat noi condiții.

”SUA cer să includă cele mai recente arme rusești în conversație, ceea ce înseamnă să bateți la o ușă deschisă”, a spus ministrul rus.

"O propunere binevenită"

Cea de-a doua rundă de întâlniri s-a încheiat în septembrie, fără vreun progres oarecare. SUA are o nouă condiție - să accepte acorduri-cadru suplimentare.

Americanii propun să introducă acolo nu doar arsenale nucleare strategice, ci și tactice. Singura concesie este că Washingtonul a fost de acord să amâne implicarea Chinei în procesul de negociere.

"Am făcut o propunere bună Rusiei", a spus Billingsley.

Ministerul rus de Externe a raportat că Moscova va prelungi acordul doar în forma actuală. Perioada sa de valabilitate expiră în câteva luni și nu există timp pentru a schimba nimic. Departamentul a menționat că procesul de aprobare a fost întârziat chiar de partea americană.

„Un pas spre sfârșitul lumii” – ce va urma după expirarea New Start

"Dacă SUA sunt gata să dezvolte ceva nou pe baza unui echilibru de interese, atunci acordul va fi posibil. Dar va dura ceva timp", a comentat situația viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov.

"SUA - în goana după preferințe"

”Există puține alternative: fie să fie prelungit START-3 fără modificări, fie să fie abandonat complet”, consideră Evgheni Miasnikov, specialist în controlul armelor.

Ministerul rus de Externe, despre condiția dialogului cu SUA privind armele hipersonice
El consideră că principala valoare a Tratatului constă în sistemul de verificare a armelor strategice. "Pe vremuri, era dificil să ne controlăm acțiunile reciproce. Părțile reieșeau din cele mai rele scenarii, care tensionau situația. Dacă sistemul se prăbușește, riscul de a repeta trecutul va crește”, avertizează expertul.

Directorul de programe al Centrului PIR pentru tehnologii noi și securitate internațională, Vadim Koziulin, nu are nicio îndoială că Acordul va fi prelungit. El consideră cererile SUA ca un joc de creștere a mizelor.

”Trump își joac ca de obicei rolul său: vrea să negocieze pentru mai multe preferințe înainte de încheierea Acordului. Dar practic nu mai este timp, iar americanii vor merge pentru prelungire. Noile condiții fac obiectul unei discuții suplimentare. Mai mult, Rusia are și propuneri pentru un arsenal nuclear tactic și arme americane în Europa”, spune expertul.

El subliniază că Start-III nu include sisteme fără pilot, deși pot fi considerați ca purtători de arme nucleare.

"Rusia are mai multe întrebări față de UAV-uri. De fapt, aceasta este aceeași rachetă de croazieră - datorită posibilității reutilizării sale reprezintă un pericol important. Dar în cadrul reuniunilor privind Start-III, Moscova nu forțează încă acest subiect”, notează Koziulin.

Potrivit acestuia, conservarea sistemului de control depinde acum în principal de SUA. Dacă Washingtonul este de acord cu un dialog, atunci pe termen lung ar putea fi incluse și China, Franța, Marea Britanie, India, Pakistan - statele care dețin arme nucleare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova