Coronavirus

Igor Dodon spune că nu și-ar dori o „Carantină-2”

Igor Dodon a vorbit în această seară, într-o ediție specială la postul public de televiziune „Moldova 1”, despre situația epidemică din țară.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 sept – Sputnik. Președintele Igor Dodon a fost invitatul din această seară al unei ediții speciale la postul public de televiziune „Moldova 1”, în contextul în care astăzi a fost raportat un număr-record de infectări noi cu COVID-19: 786 de cazuri.

Viteza de răspândire a COVID-19 în Moldova înspăimântă

Igor Dodon a spus că mandatul său de președinte este „un mandat dificil, dar cu rezultate”, iar anul 2020 este un „an cu provocări - COVID-19, seceta și mai avem și alegeri prezidențiale” pe 1 noiembrie.

Șeful statului a spus că nu și-ar dori din nou instituirea unor măsuri restrictive de felul celor din martie, când toată populația practic a stat în carantină. 

„Introducerea unor restricții mai dure acum în economie ar însemna mari pierderi”, a spus Igor Dodon.

„Nu aș vrea din nou să-i obligăm pe oameni să stea doar în case”, a declarat șeful statului.

Președintele a adăugat că, după caz, pot fi luate anumite decizii ce presupun autoizolarea la domiciliu la nivelul unor instituții de învățământ, de exemplu.

Efectul COVID-19: Agresivitatea a sporit printre moldoveni

Întrebat dacă regretă ceva anume legat de modul în care autoritățile statului au gestionat procesul de prevenire a COVID-19, Igor Dodon a răspuns că „poate nu trebuia așa multe restricții în domeniul economic”.

„Pentru că în lunile aprilie și mai au avut de suferit zeci de mii de agenți economici care încă nu și-au revenit”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a subliniat însă că situația provocată de COVID-19 a fost neordinară și dificilă, o mare provocare pentru toate țările lumii și că nimeni nu știa cum poate fi gestionată o asemenea criză.

„În luna martie, când a fost atestat primul caz, eu cred că nimeni, nici în Republica Moldova, nici în alte state nu putea evalua că va avea așa un trend ascendent și că va dura atât de mult”, a spus Igor Dodon.

Totuși, autoritățile de la Chișinău au reușit să țină situația sub control, în opinia șefului statului.

„Este ușor să stai pe marginea dealului și să strigi că „asta n-a fost corect””, a adăugat, în context, președintele.

„Cu spitale neechipate, cu medici cu salarii mici, noi am reușit, totuși”, a spus președintele.

Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

Igor Dodon a precizat că rata mortalității provocate de COVID-19 este de 2,6% în Republica Moldova, mai mică decât media europeană, care constituie 5,1%.

Acest indicator scăzut „se datorează profesionalismului medicilor”, a spus Dodon, adăugând că a înmânat peste 500 de distincții medicilor în acest an.

„În pofida a toate, în pofida secetei, în pofida unui buget auster, noi vom face față și vom ține piept în ceea ce ține de sănătatea publică”, a spus Igor Dodon.

„Sistemul medical face față acestei provocări” și, în continuare, „trebuie să investim în medicină”, a punctat șeful statului.

Igor Dodon a menționat că numărul de cazuri de COVID-19 crește și pentru că s-a majorat și numărul de teste efectuate, după ce a crescut și capacitatea laboratoarelor.

Șeful statului a menționat că infectări noi vor exista în continuare, până la aprobarea unui vaccin pe plan internațional, de care să beneficieze și Republica Moldova, dându-le cetățenilor săi posibilitatea să se vaccineze.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova