Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Proiectul de revizuire a Constituției nu va ajunge la Parlament

Curtea Constituțională a avizat negativ proiectul de lege de modificare și completare a Constituției, înaintat de Guvernul Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției care vizează sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, dat fiind că nu corespunde normelor constituționale.

Curtea Constituțională a decis: În ce condiții președintele țării poate fi suspendat
Decizia a fost prununțată de Curtea Constituțională și prezentată de președintele Înaltei Curți, Domnica Manole.

Potrivit ei, inițiativa de revizuire a Costituției Republicii Moldova a fost înaintată de Guvern cu încălcarea mai multor prevederi. Totodată, inițiativa corespunde limitelor temporale de revizuire.

„Curtea Constituțională constată că nu corespund limitelor materiale de revizuire a Constituției partea care prevede că președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSM în măsura în care lipsește un mecanism care va exclude crearea unor blocaje instituționale în procedura de numire a judecătorilor în situația în care președintele refuză să numească judecătorul propus în mod repetat de către Consiliul Superior al Magistraturii, textul „nu sunt afiliate politic”, alineatul 4 al articolului 22”, a declarat Manole.

În context, președintele Curții Constituționale a precizat că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare. Iar avizul este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. Judecătorul Serghei Țurcan a prezentat o opinie separată.

În proiectul propus de guvern Alinatul 2 al Articolului 116 al Constituției ar urma să aibă următorul: „(2) Judecătorii instanțelor judecătorești se numesc în funcție, în condițiile legii, pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii”.

Alegerile prezidențiale: Cine ar putea influența rezultatul?
În redacția actuală, acest aliniat are următorul conținut: "(2) Judecătorii instanţelor judecătoreşti se numesc în funcţie de Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, în condiţiile legii. Judecătorii care au susţinut concursul sînt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de 5 ani. După expirarea termenului de 5 ani, judecătorii vor fi numiţi în funcţie pînă la atingerea plafonului de vîrstă, stabilit în condiţiile legii".

Asta înseamnă că Guvernul a dorit să elimine primul termen de 5 ani de aflare în funcție a judecătorilor și ca aceștia să fie numiți în funcție din start până la atingerea plafonului de vârstă. Totodată Guvernul a dorit să-i impună președintelui o restricție. Să poată respinge doar o singură dată candidatura candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova