Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cât de reală este reducerea prețului gazului pentru consumatori

Fostul director al ANRE Victor Parlicov explică de ce este reală reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii din Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 sept – Sputnik. Prețul de achiziție a gazelor ar putea să se reducă simțitor, iar în aceste condiții mulți moldoveni vir prefera s-și încălzească locuințele anume cu acest combustibil, uitând de lemne și cărbune.

În țară s-a creat situația când există premise reale pentru ca în scurt timp consumatorii casnici să plătească mai puțin pentru metrul cub de gaze naturale. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnic Moldova expertul economic, fostul director al ANRE Victor Parlicov.

”Tendința de reducere a tarifului pentru consumatori a devenit evidentă încă la mijlocul anului curent. Prețul de achiziție are legătură în Moldova cu tarifele de pe piața petrolieră. Prețurile la produsele petroliere s-au redus încă din martie 2020. În trimestrul patru, combustibilul de asemenea va avea un cosa minimal comparativ cu anul trecut. Trebuie să ne așteptăm și la o scăderea a prețului de achiziție la gaz”, a menționat Parlicov.

Un consum mai mare de gaze naturale se asociază de regulă în Moldova cu lunile de iarnă, cu perioada rece a anului. Potrivit expertului, anume în primul și în al patrulea trimestru pe piața internațională și se formează tariful final la gaz. Și, este sigur expertul, o mie de metri cubi poate costa în această perioadă în jur de 100 de dolari americani.

Ceban: Prețul la gazele naturale stabilit de Gazprom, cel mai avantajos pentru Moldova

”În astfel de condiții, putem vorbi despre o reducere a tarifelor pentru consumatori”, a conchis interlocutorul.

Amintim că întreprinderea Moldovagaz, i-a solicitat Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE)  să revizuiască tarifele.

„Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali”, menționează furnizorul.

Anterior, președintele consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban e declarat în studioul Sputnik Moldova că tarifele vor fi reduse pentru că a scăzut prețul de achiziții al gazelor naturale. 

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova