Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

Chiar dacă unii consideră că au trecut demult vremurile în care cărțile se citeau cu ardoare, bibliotecara Lidia Kulikocschi, care are o vastă experiență în domeniu, susține că și tinerii de azi sunt pasionați de lectură.
Sputnik
Pasionați de lectură: Ce cărți preferă tânăra generație

Cărțile se bucură de popularitate în rândul tinerilor. De această părere este una dintre cele mai cunoscute specialiste în biblioteconomie din Republica Moldova, autoare a zece volume (studii monografice, monografii bibliografice ș.a.), care a scris și circa 350 de articole de specialitate publicate în reviste, ziare şi culegeri, directorul-adjunct al Bibliotecii Municipale "Bogdan Petriceicu Hașdeu", Lidia Kulikocschi.

"Tinerii din ziua de azi citesc mult. Aici nu mă refer doar la programa școlară, care include și unele opere ce nu stârnesc interesul elevilor, ci la cărțile pe care le caută copiii în bibliotecă sau le procură în librării. Există cumva o concurență – cine și ce cărți a citit, tinerii își împărtășesc impresiile ca nu cumva cineva să rămână în urmă. În special, aceștia sunt interesați de romane și cărți de dezvoltare persoanlă", a remarcat specialistul.

Lidia Kulikovschi menționează că tinerii citesc nu doar cărți tipărite. Ia amploare un nou trend - de a citi cărți electronice pe aplicații mobile. 

Bibliotecile și-au redeschis ușile pentru cititori: Ce reguli trebuie respectate
"Acest lucru poate fi urmărit chiar și în transportul public. Mă bucură faptul că tinerii citesc oricând simt nevoia și au posibilitatea", a subliniat bibliotecara.

Anterior, Lidia Kulikovschi a declarat în studioul Sputnik Moldova că a obliga copilul să citească cărțile incluse în programa școlară înseamnă să-i "ucizi" interesul pentru lectură. Ea consideră că elevul trebuie să aleagă și să decidă ce vrea să citească pe parcursul anilor de studii, așa precum se face în școlile din Finlanda. În opinia specialistului, "includerea operelor unui scriitor în programa școlară înseamnă să diminuezi interesul copiilor față de acest autor".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova