Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

CEC a decis! Candu nu poate candida la prezidențiale

Comisia Electorală Centrală a refuzat să-l înregistreze pe liderul Pro Moldova Andrian Candu în cursa prezidențială, invocând mai multe nereguli în listele de subscripție.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 sept - Sputnik. Andrian Candu nu a fost înregistrat în cursa pentru fotoliul de președinte al țării. CEC a respins candidatura lui după ce a descoperit mai multe nereguli în listele de subscripție prezentate anterior de grupul de inițiativă care a colectat semnăturile. 

Potrivit reprezentantului CEC, au fost identificate mai multe erori tehnice - date din buletine de identitate expirate, semnături ce ar fi fost repetate sau persoane care aveau domiciliul în altă parte decât era indicat. Andrian Candu a prezentat la CEC 25 de mii de semnături, dintre care peste 18 mii au fost declarate valide. Totuși, nu s-a atins plafonul minim de 600 de susținători în anumite raioane. 

Scandal ca la ușa cortului la Comisia Electorală Centrală

Subiectul a stârnit discuții aprinse la CEC, la fel cum s-a întâmplat și ieri, când au fost dezbateri ce au durat câteva ore. 

Președintele grupului de inițiativă care a colectat semnături în favoarea candidatului Pro Moldova Sergiu Sîrbu a lansat mai multe acuzații la adresa Comisiei și a președintelui CEC în special. El consideră că instituția a comis un abuz. 

„Mandatul Dumneavoastră se termină anul viitor, domnule Cimil! V-am votat și ați primit mandat din partea Parlamentului, dar trebuie să vă uitați în ochi la oameni. (...) Un astfel de abuz și o fărădelege în experiența mea de 15 ani efectiv nu am mai văzut. (...) Din cauza unor erori tehnice, Dumneavoastră puneți cruce pe 25000 de semnături și pe un drept fundamental de a fi ales”, a spus Sergiu Sîrbu. 

La rândul său, secretarul și membrul CEC Maxim Lebedinschi a declarat că decizia a fost luată în strictă conformitate cu legea, având în vedere că au fost descoperite neregui în listele de subscripție, iar sistemul automatizat al CEC le-a identificat. 

„Sistemul nu poate fi părtinitor, el examinează obiectiv. Eu am să mă conduc exclusiv în conformitate de cadrul legal”, a declarat Maxim Lebedinschi. 

La rândul său, Andrian Candu a spus că va contesta decizia CEC în instanțele naționale și, dacă va fi nevoie, în cele internaționale. 

Prezidențiale: Câți cetățeni s-au înregistrat pentru a vota

„Este un spectacol de prost gust. Nici nu urmați spiritul legii. (...) Cel mai important drept, pe lângă dreptul la viață, este dreptul de a fi ales. V-am adus 25 de mii de semnături. Un cetățean a pus semnătura în locul anului nașterii, sau în loc de Ion a scris Ivan. Sistemul pe care voi îl administrați de atâția ani și cu care vă lăudați se pare că începe să dea greș. Noi vom căuta dreptate și mai departe. Sunt instanțele naționale și internaționale. Cert este faptul că cuiva Andrian Candu îi încurcă”, a declarat liderul PRO Moldova.

Membrul CEC Vasile Gafton a spus, la rândul său, că probele prezentate de Andrian Candu nu au fost de natură să schimbe decizia Comisiei și a îndemnat să se renunțe la amenințări. 

„Ni s-au adus ca probe niște copii ale buletinelor de identitate cu termenul de valabilitate expirat, special am verificat aleatoriu copia unor buletine și s-a constatat că de fapt persoana dată deține și buletin valabile. Ceea ce a trezit suspiciuni că ceva nu e în regulă. Nu ne șantajați și nu ne amenințați! Comisia nu este un organ care trebuie să fie comod”, a declarat Vasile Gafton. 

Lupta pentru fotoliul de președinte

Anterior, CEC a înregistrat trei concurenți electorali. Este vorba despre Andrei Năstase, candidatul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, Renato Usatîi din partea formațiunii „Partidul Nostru” și Tudor Deliu - candidatul PLDM.

Alegerile prezidențiale: Cine ar putea influența rezultatul?

De asemenea, Comisia Electorală Centrală a înregistrat mai multe grupuri de inițiativă. Acestea au sarcina de a coleca semnături pentru actualul președinte Igor Dodon, candidat desemnat de adunarea cetățenilor, candidatul PAS Maia Sandu, Dorin Chirtoacă - mișcarea politică „Unirea”, Violeta Ivanov - Partidul „Șor”, Octavian Țîcu din partea PUN, Serghei Toma - Partidul Oamenilor Muncii, Alexandr Kalinin, Ion Costaș și Constantin Oboroc - ultimii trei fiind toți independenți. 

Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până cel târziu 1 octombrie. Potrivit legislației, campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova