Lovitură grea pentru economia Moldovei: A scăzut exportul

Exporturile sunt în scădere anul acesta din cauza crizei economice provocate de COVID-19, dar și a secetei și altor intemperii care au afectat agricultura. Însă și importurile sunt mai mici în 2020, comparativ cu 2019.  
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 sept – Sputnik. Exporturile Republicii Moldova sunt în scădere anul acesta, arată informațiile publicate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Experți: Oamenii de afaceri trec prin mari greutăți. Îi va ajuta decizia BNM? 

Exporturile se vor reduce mai mult decât se estima în prognoze, a comentat expertul economic Roman Chircă pentru Sputnik Moldova.

Volumul mărfurilor exportate s-a diminuat cu 5% în iulie 2020, comparativ cu iulie 2019. Pentru intervalul ianuarie-iulie 2020, scăderea exporturilor este de 12,8%, comparativ cu ianuarie-iulie 2019.

Exporturile totale s-au ridicat la 1,4 miliarde de dolari americani în ianuarie-iulie 2020. Ponderea mărfurilor autohtone în totalul exporturilor a fost de 77% (1,1 miliarde de dolari). Cota mărfurilor autohtone în structura exporturilor a scăzut cu 3,6% față de ianuarie-iulie 2019.

În ianuarie-iulie curent, comparativ cu ianuarie-iulie 2019, exporturile către țările UE au scăzut cu 10,8%, iar către țările CSI s-au redus cu 5,2%, potrivit datelor BNS. Precizăm că, în primele șapte luni ale anului, 64,8% din totalul exporturilor au mers către UE, iar 16% - către CSI.

În luna iulie, exporturile totale s-au cifrat la 209,2 milioane dolari de dolari SUA. Aceasta înseamnă un volum al exporturilor cu 10,3% mai mare față de luna iunie 2020, dar cu 5% mai mic în comparație cu luna iulie 2019. 

„Decalajul considerabil în evoluția exporturilor și importurilor Republicii Moldova a determinat acumularea în ianuarie-iulie 2020 a unui deficit al balanței comerciale în valoare de 1,5 miliarde dolari SUA, cu 215,8 milioane dolari SUA (-12,5%) mai puțin, comparativ cu cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2019”, a informat BNS.

Exporturile ne aduc valută în țară

„Exporturile sunt foarte importante” pentru Republica Moldova, „pentru că, alături de remitențe, sunt sursa principală de încasare a valutei”, a subliniat expertul economic Roman Chircă, care a acceptat să comenteze pentru Sputnik Moldova tabloul statistic al schimburilor comerciale din acest an.

În opinia sa, volumul exporturilor se va reduce cu mai mult de 9% în 2020, adică peste prognozele specialiștilor, comparativ cu 2019.

În principal, a menționat expertul economic, exporturile totale au scăzut din cauză că s-au redus cantitățile de produse agricole exportate, care au fost mai puține sau de o calitate mai proastă anul acesta, din cauza secetei și a altor intemperii. Însă și restricțiile impuse din cauza COVID-19 au condus la reducerea exporturilor.  

Riscul Carantinei-2: Cât de rezistentă este economia Moldovei – expert

„Era previzibilă scăderea exporturilor. Până la sfârșitul anului se anticipează o scădere de circa 9%. În realitate, va fi mai mare. Cauza principală - scăderea exporturilor de produse agricole din cauza secetei și măsurile restrictive de circulație din cauza virusului”, a apreciat Roman Chircă.

„Pe de altă parte, balanța de plăți este compensată și acoperită de creditele în valută straină, lucru care va diminua efectele negative ale reducerii exportului. Nu în ultimă instanță, scăderea exporturilor va contribui la scăderea PIB-ului cu circa 1-2 puncte procentuale”, a adaugat expertul economic.

Potrivit BNS, Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru trimestrul II al anului 2020 în valoare nominală a însumat 44629 milioane de lei (44,6 miliarde) în prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul II din 2019, PIB a scăzut cu 14% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier. Față de trimestrul I din 2020, PIB s-a diminuat cu 7% pe seria ajustată sezonier.

„Exporturile s-au prăbușit începând cu luna a patra a anului, iar în luna a șaptea, de fapt, ne-am apropiat cel mai mult față de ceea ce a fost anul trecut. Suplimentar, și leul puternic este un factor care a contribuit la diminuarea exporturilor”, a sintetizat pentru Sputnik expertul economic Viorel Gîrbu.

Au scăzut și importurile de la începutul anului

În ianuarie-iulie 2020, Republica Moldova a importat mărfuri în valoare de 2,9 miliarde de dolari SUA – un volum cu 12,6% mai mic față de intervalul corespunzător din 2019.

Ziua Vinului 2020 ține cont de COVID-19: Cum va avea loc sărbătoarea - Video 

Republica Moldova a importat cu 18,6% mai puține mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-27) și cu 9,3% mai puține mărfuri din țările Comunității Statelor Independente (CSI) în ianuarie-iulie 2020, comparativ cu intervalul corespunzător din 2019.

În primele șapte luni ale anului 2020, importurile din UE s-au cifrat la 1,3 miliarde de dolari SUA, deținând o pondere de 45,9% în totalul importurilor. Importurile din CSI au totalizat 733,7 milioane dolari SUA, având o pondere de 25,4% în totalul importurilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova