CHIȘINĂU, 11 sept – Sputnik. Nerespectarea restricțiilor și măsurilor de prevenție de către populație a condus în primul rând la creșterea numărului de contaminări cu COVID-19. De această părere au fost 72,7% dintre cei 22 de experți intervievați în cadrul unui studiu sociologic efectuat de compania „Date Inteligente” și ale cărui rezultate au fost prezentate pe 11 septembrie.
Experții au fost solicitați să comenteze creșterea alarmantă a numărului de noi contaminări cu COVID-19 în ultima săptămână a lunii august, când zilnic erau confirmate în jur de 600 de infectări. Menționăm că și zilele acestea sunt anunțate peste 500 de contaminări zilnic: 560 de cazuri pe 10 septembrie, 588 de cazuri pe 9 septembrie.
Al doilea motiv care a condus la creșterea cazurilor de COVID-19 a fost gestionarea proastă a cazurilor active – este părerea a 59,1% dintre experții care au participat la studiul sociologic.
Numărul de cazuri noi de coronavirus a sporit pentru că au fost testate mai multe persoane în opinia a 36,4% dintre experți.
Încă un motiv ar fi migrația populației, au apreciat 31,8% dintre experți, precum și călătoriile moldovenilor în zonele cu risc mare de infectare (9,1%).
Cei 22 de experți au fost întrebați ce ar trebui să întreprindă autoritățile pentru a reduce răspândirea COVID-19.
„Să solicite implicarea partenerilor străini în gestionarea situației” au răspuns 59,1% dintre experți.
Autoritățile ar trebui „să aplice măsuri mai stricte, precum amenzile, tragerea la răspundere” în opinia a 27,3% dintre experți.
Ar trebui interzise „toate activitățile din domeniul turismului și HoReCa” au admis 9,1% dintre experții intervievați în cadrul studiului sociologic.
De asemenea, experții au fost întrebați ce model de învățământ în condițiile pandemiei li se pare cel mai potrivit.
Instituțiile de învățământ ar trebui să adopte modelul ce presupune prezența fizică în proporție de 100% în opinia a 31,8% dintre experți.
Modelul de învățământ mixt, care presupune prezența unor elevi în sălile de clasă și aflarea altora la distanță, a fost preferat de 27,3% dintre experți.
O a treia variantă, agreată de 13,6% dintre experți, a fost ca 50% dintre elevi să studieze o săptămână de acasă, după care să învețe de acasă în săptămâna următoare.
Responsabilii de la Ministerul Educației au precizat pentru Sputnik Moldova că, din cei aproximativ 333 de mii de elevi din țară, 3.079 se aflau pe 10 septembrie în autoizolare.
În Chișinău, 26 de elevi și 49 de angajați din 21 de instituții de învățământ sunt infectați cu COVID-19.
Totuși, nicio școală nu a fost plasată în carantină, din considerentul că elevii care au fost în contact cu cei infectați stau în autoizolare și studiază online.
Precizarea a fost făcută pentru Sputnik de Eudochia Tcaci, șefa Centrului de Sănătate Publică Chișinău.
Până în seara de 10 septembrie, în Republica Moldova au fost înregistrate 41.704 de cazuri de COVID-19. De la începutul pandemiei, 29.932 de pacienți au fost tratați de noul coronavirus.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova