Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIS își sărbătorește aniversarea: Instituția dorește competențe sporite

Angajații și veteranii organelor de securitate sunt felicitați de oficiali cu prilejul aniversării a 29 de ani de la fondarea instituției. Experții au concluzionat că Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are nevoie de competențe sporite.
Sputnik

CHIȘINĂU, 9 sept – Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate (SIS) aniversează astăzi 29 de ani de activitate. Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, le-a adresat cu acest prilej un mesaj de felicitare ofițerilor de securitate, subofițerilor, veteranilor și tuturor angajaților instituției. 

Sute de petiții expediate la SIS: Ce-i deranjează pe moldoveni

Totodată, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Ion Chicu au adresat mesaje de felicitare cu prilejul Zilei lucrătorilor din organele securităţii statului.

Directorul SIS, Alexandr Esaulenco, le-a exprimat recunoștință celor care „de-a lungul timpului s-au dedicat profesiei de ofițer de informații, una în care succesele sunt datorate inclusiv discreției, fără a beneficia de onoruri sau apreciere publică, și au contribuit efectiv la menținerea statalității noastre în condiții deloc ușoare”.

SIS „a trecut prin multiple etape, urmând o cale complicată de transformare într-un serviciu modern de intelligence și de reorientare la noile provocări la adresa securității Republicii Moldova”, menționează în mesajul său Alexandr Esaulenco.

Evoluția serviciului presupune și „o schimbare continuă a mentalității și profilului ofițerului de informații”, iar efectivul SIS este actualmente „un organism viu care demonstrează standarde profesionale și morale înalte și este capabil să gestioneze și să țină la distanță riscurile și amenințările la adresa securității naționale”, mai spune directorul SIS.

Foto: Pericol de explozie la Vadul lui Vodă - Ce a depistat SIS

În numele Parlamentului și al său personal, Zinaida Greceanîi le urează angajaților și veteranilor din securitate „noi succese în activitate, ascensiune în carieră, multă sănătate și bunăstare în familii”. Profit de ocazie pentru a le ura noi succese în activitate, ascensiune în carieră, multă sănătate și bunăstare în familii.

„Întreaga lor activitate, începând cu depunerea jurământului, reprezintă un exemplu de excelență, demonstrat în diverse situații dificile în toți cei 29 de ani de funcționare a serviciilor speciale ale Republicii Moldova”, spune președintele Parlamentului în mesajul său de felicitare.

„Cu ocazia celei de-a 29-a aniversări de la crearea serviciului special, sărbătorim alături de cei care servesc cu fidelitate și onestitate Republica Moldova”, spune în mesajul său premierul Ion Chicu.

Prim-ministrul le exprimă destinatarilor mesajului mulțumiri pentru activitatea pe care o desfășoară, le urează „sănătate, succese și noi realizări” și menționează că Guvernul „susține inițiativele de perfecționare a activității Serviciului de Informații și Securitate, pentru a anticipa eventualele destabilizări și riscuri la adresa statului”.

În cadrul unei festivități organizate astăzi la sediul SIS, și președintele Igor Dodon le-a adresat angajaților din securitate un mesaj de felicitare.

La eveniment au mai participat generalul Victor Gaiciuc, secretar al Consiliului Suprem de Securitate și consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, membri ai Cabinetului de Miniștri, alți invitați de onoare.

Experți în securitate apreciază că SIS are nevoie de competențe sporite

Mentionăm că, într-un comunicat de presă al SIS difuzat în ajun, pe 8 septembrie, este reprodusă o constatare a participanților la dezbateri publice în cadrul Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei”, care acreditează ideea că instituției îi sunt necesare anumite competențe sporite: investigarea prin instituirea mandatului de securitate.

Fostul șef al SIS a fost condamnat cu suspendare în dosarul profesorilor turci

În cadrul conferinței menționate, participanții „au pus în discuție un spectru larg de subiecte apărute la nivelul mediului academic și al societății civile privind modalitățile de investigare prin instituirea mandatului de securitate”, experții menționând că „în majoritatea țărilor europene, serviciile de intelligence dispun de acest mecanism”, potrivit comunicatului de presă al SIS. Un asemenea mandat permite, potrivit sursei, „posibilitatea efectuării unor acțiuni specifice de culegere a informației doar în baza unei autorizări pe o perioadă mai îndelungată de timp, dar care au ca scop primordial asigurarea securității naționale”.

„SIS nu dispune de atribuții de urmărire penală și, ca urmare, în lipsa mandatului de securitate, capabilitățile tehnice nu pot fi folosite la instrumentarea cazurilor specifice relevante ce afectează securitatea naţională”, este rezumată în comunicatul de presă al SIS concluzia participanților la dezbateri.

Experții citați în comunicatul SIS au argumentat că, în prezent, în Republica Moldova măsurile speciale de investigații pot fi desfășurate doar în cadrul unui dosar penal și doar după săvârșirea infracțiunii, dar scopul activității SIS ține, în primul rând, de prevenirea faptelor ce pot prejudicia securitatea statului, anticiparea și contracararea acestora prin măsuri extra-procesual penale.

În cadrul conferinței, Alexandr Esaulenco „a evidențiat rolul și importanța pe care le poate avea acest mecanism inovator în asigurarea funcţionalităţii, flexibilităţii şi eficienţei Serviciului în procesul de asigurare a securității naționale”.

Directorul SIS a subliniat că un asemenea instrument atribuit instituției „nu poate fi catalogat drept o unealtă arbitrară” a SIS, deoarece activitatea instituției va putea fi supusă controlului parlamentar și celui judiciar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova