Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Programul "Prima Casă": Câte credite au fost acordate pentru procurarea imobilelor în 2020

Programului guvernamental "Prima Casă" se bucură de succes chiar și pe timp de pandemie. Moldovenii continuă să-și procure locuințe prin intermediul creditelor garantate de stat.
Sputnik
Programul "Prima Casă": Câte credite au fost acordate pentru procurarea imobilelor în 2020

Din 1 martie și până în prezent au fost acordate 729 de credite prin intermediul Programului "Prima Casă". Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul de credite sunt într-o ușoară scădere din cauza sistării activităților economice pe timp de pandemie. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Garantarea Creditelor din cadrul ODIM, Vadim Îndoitu.

"În luna martie-aprilie am înregistrat o scădere a numărului de cereri deoarece activitatea multor domenii a fost sistată. Începând cu luna iunie și până în prezent, înregistrăm câte 200 de cereri în fiecare lună. La moment, avem peste 30 de cereri în analiză", a declarat într-un interviu pentru Sputnik Vadim Îndoitu.

Potrivit lui, de la lansarea programului și până în prezent au fost procurate 4800 de locuințe, peste 90 la sută fiind cumpărate în orașele Chișinău, Bălți și Cahul. În zonele rurale – 300 de locuințe au fost procurate de către moldoveni, ceea ce constituie 6,4%.

Casă individuală sau apartament la bloc? Ce locuințe preferă să-și cumpere moldovenii
Amintim că, în cadrul ședinței din 15 iulie, Guvernul a aprobat modificarea condițiilor de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat "Prima Casă". Programul a devenit accesibil și pentru angajații din domeniul afacerilor interne, apărării, penitenciare, anticorupție și securitate.

Principalele prevederi incluse în proiectul aprobat de Guvern se referă la: Majorarea limitei de vârstă pentru persoanele fizice care pot accede în program de la 45 ani la 50 ani; micșorarea cotei participației proprii inițiale  de la 10% până la minim 5% din prețul de procurare a locuinței; eliminarea condițiilor privind lipsa imobilului sau spațiului locuibil deținut în proprietate nu mai mare de 9 m2 per membru de familie, și acordarea posibilității de a accede în Program a persoanelor fizice care dețin imobil în proprietate, dar intenționează să procure o locuință care depășește ca suprafață proprietatea deținută.

De asemenea, a fost majorat cuantumul compensațiilor pentru familiile cu 3 și mai mulți copii. Acestea vor beneficia de 100% compensații din creditul ipotecar acordat. Pentru familiile cu 2 copii – 50 la sută, iar cu un copil – 25%.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova