Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova a reacționat la declarațiile Occidentului în situația cu Navalnîi

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reacționat la declarația comună a Germaniei și Franța în legătură cu cazul Navalnîi.
Sputnik

CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. În legătură cu ”declarațiile ostile” ale unor țări în legătură cu situația lui Aleksei Navalnîi, MAE al Federație Ruse a reamintit că asupra substanțelor toxice de luptă din grupul “Noviciok” au lucrat specialiștii din mai multe state occidentale și din structurile specializate ale NATO.

Minskul a publicat interceptarea discuției Varșovia-Berlin pe cazul lui Navalnîi

Vineri, miniștrii Afacerilor Externe ai Germaniei și Franței, Heiko Maas și Jean-Yves Le Drian, au emis o declarație comună în legătură cu cazul Navalnîi. În document sunt repetate tezele care au fost enunțate și anterior. Se menționează că miniștrii “sunt profund șocați de acest atac asupra domnului Navalnîi, fapt care reprezintă o încălcare a principiilor fundamentale ale democrației și pluralismului”. Cei doi oficiali și-au exprimat “speranța că autoritățile ruse le vor garanta propriilor cetățeni drepturile lor civile și politice”.

“Constatăm o multitudine de declarații ostile în raport cu Rusia în privința situației legate de starea de sănătate a lui Aleksei Navalnîi. Am atras atenția, în special, la declarația comună la acest subiect a ministrului Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, și a ministrului Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian”, este menționat în declarația MAE al Rusiei.

“În legătură cu aceste afirmații categorie, potrivit cărora compușii chimici neurotoxici, clasificat în occident ca “Noviciok”, au fost dezvoltați la noi, ținem să reamintim următoarele. În decursul a câtorva ani, asupra acestor compuși, care fac parte din acest grup larg de substanțe chimice, au lucrat specialiștii mai multor state occidentale și structurilor specializate ale NATO. În SUA, spre exemplu, autorilor tehnologiilor de utilizare a acestora în luptă le-au fost eliberate oficial peste 150 de patente”, menționează diplomația rusă.

Ultimul kilogram al substanțelor toxice militare existent în rezervele Federației Ruse a fost distrus pe 27 septembrie 2017. În acest fel, programul federal de lichidare a armelor chimice, realizat începând cu 1996, a fost finalizată înainte de termen, iar Rusia și-a îndeplinit în proporție de 100% angajamentele în conformitate cu Convenția cu privire la interzicerea armelor chimice, lichidând peste 40 mii de tone de substanțe toxice. La ora actuală, SUA rămân singurul deținător al unui arsenal de arme chimice.

Detalii în cazul Navalnîi

Cum a comentat Trump cazul Navalnîi
În dimineața de 20 august, avionul cu care Navalnîi zbura din Tomsk la Moscova a aterizat de urgență la Omsk. Activistului i s-a făcut rău în timpul zborului, iar după aterizare acesta a fost internat la secția de terapie intensivă a spitalului de urgență din Omsk.

Medicii din Omsk au declarat că sunt convinși că pacientul nu a fost otrăvit, chiar dacă au examinat inițial o astfel de ipoteză. În sângele și urina lui nu au fost descoperite substanțe otrăvitoare. Potrivit lor, principala diagnoză de lucru este cea de tulburări metabolice, care au provocat o scădere bruscă a concentrației de zahăr în sânge.

Ulterior, opozantul a fost transportat cu avionul în Germania. Chiar în ziua spitalizării acestuia, Poliția și Procuratura au început investigațiile.

Dmitri Peskov a declarat că Rusia este interesată și vrea să clarifice situația, însă pentru asta este nevoie de informație din Germania. Acțiunile de investigație pe cazul Navalnîi de facto se desfășoară, iar dacă se va confirma prezența substanței toxice, ancheta va fi deschisă și de jure, a afirmat purtătorul de cuvânt aș șefului statului rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova