Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ion Druță, la ceas aniversar: Iată ce i-a urat șeful statului

Astăzi se împlinesc 92 de ani de la nașterea scriitorului și dramaturgului Ion Druță. Cu această ocazie, președintele țării, Igor Dodon, i-a transmis un mesaj de felicitare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Marele scriitor Ion Druţă îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Dramaturgul a împlinit 92 de ani. Cu acest prilej, prozatorul a fost felicitat de președintele țării, Igor Dodon. Șeful statului i-a urat maestrului multă sănătate, liniște, împăcare cu sine și cu oamenii care-i sunt alături.

”Folosesc acest prilej pentru a vă exprima sentimente de profund respect și aleasă prețuire pentru monumentala Dumneavoastră Operă, pentru cuvântul scris cu inima, pentru lecțiile de patriotism și dragoste de neam, lăsate generațiilor de moldoveni care vin să ne schimbe. Împreună cu respectul pentru vârsta venerabilă pe care o bifați în cartea vieții, vă doresc binele care să vă aducă liniște sufletească și multe motive de bucurie”, a scris președintele Dodon în mesajul său.

Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie 1928 în satul Horodişte, raionul Donduşeni. Din 1987, este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, funcţie în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a Scriitorilor.

Ion Druță vine la Chișinău pentru premiera „Casa Mare" de la Teatrul Național

Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, scrie piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"). Ion Druță a primit Premiul de Stat al RSS Moldovenești.

În 1990 fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 — membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

Creația druțiană este apreciată de contemporani. După cum menționează criticul literar Mihai Cimpoi, „Prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță… este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul".

La 26 august 2008, i-a fost acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

Spectacole în aer liber pentru copii: Teatrul "Guguță" își așteaptă micii spectatori

La 11 septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului "Bogdan Întemeietorul". Președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a decorat pe Druță în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional.

Ion Druță a lucrat la ziarele „Țăranul sovietic", „Moldova socialistă" și la revista „Femeia Moldovei". Primul volum de schițe și nuvele, „La noi în sat", apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă și de romanele „Frunze de dor", ”Povara bunătății noastre”.

În anul 1969 se stabilește cu traiul la Moscova, publicând și în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică și dramaturgie.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", ”Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodiște", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova