Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Educația pe timp de pandemie: Cât de corectă a fost decizia privind deschiderea școlilor

Numărul cazurilor de coronavirus în Republica Moldova crește de la o zi la alta. Indicatorii din ultimele zile au depășit recordurile anterioare. Care sunt prognozele specialiștilor, inclusiv în contextul redeschiderii instituțiilor de învățământ?
Sputnik
Educația pe timp de pandemie: Cât de corectă a fost decizia privind deschiderea școlilor

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șeful catedrei Epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Viorel Prisacari, a menționat că dacă oamenii nu vor respecta măsurile impuse de autorități, atunci răspândirea coronavirusului va continua și va lua amploare.

COVID-19: Unsprezece instituții de învățământ din țară sunt în carantină
"Există o categorie de oameni care nici până în prezent nu cred în acest virus, iar alții nu respect măsurile simple, dar atât de necesare de prevenire a infecției. Suntem în secolul 21 când cunoaștem atât de multe despre virușii care nu se văd cu ochiul liber, când putem să minimalizăm riscurile de răspândire, nu ne rămâne decât să respectăm unele reguli atât de simple și importante pentru toți", a declarat Viorel Prisacari.

Cât privește decizia de redeschiderea instituțiilor de învățământ, în contextul pandemiei COVID-19, Viorel Prisacari consideră că aceasta este o decizie corectă, iar dacă în cadrul instituțiilor de învățământ vor fi respectate toate recomandările autorităților, atunci procesul de învățământ va putea fi organizat cu prezența fizică și în condiții de pandemie.

"Este o decizie corectă. Nu poți sta în permanent acasă. Sunt niște procese de învățământ. Lumea trebuie să activeze. După opt luni de luptă cu virusul trebuie să ne învățăm să prevenim virusul și să nu admitem răspândirea infecției în rândul copiilor. Cunoaștem modul de transmitere a infecției, simptomele, măsurile de prevenire – masca, aerisirea încăperii, distanța socială, avem metode de testare și tratament. Cunoaștem tot – de ce trebuie să stăm în casă?", a conchis Viorel Prisacari.

De menționat este că numărul total al persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova este de peste 37 mii, dintre care peste 26 mii de persoane au fost vindecate. În ultima perioadă se observă o creștere a numărului de persoane testate pozitiv, vârsta medie fiind de 46,5 ani. În același timp, crește și numărul de cazuri la copii – fiind înregistrate peste 2073 de cazuri. Cea mai afectată vârstă este de la 11 până la 17 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova