Cele mai marcante personalități din diverse domenii - știință, tehnologie, cultură, artă și medicină - au fost distinse cu Premiul Național 2020. Printre aceștia se numără și compozitorul Anatol Chiriac – premiat pentru contribuția valoroasă la dezvoltarea artei muzicale naționale.
Cunoscutul compozitor a dezvăluit că această apreciere a meritelor de o viață întreagă are de fapt o semnificație deosebită în cariera lui, întrucât de mai bine de 45 de ani se dedică în totalitate artei.
"Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest premiu. Este o totalizare a tuturor eforturilor pe care le-am depus pe tărâmul muzicii – un tărâm atât de anevoios, dar atât de dulce. De 45 de ani scriu muzică și mă bucur că munca mea este apreciată", a declarat Anatol Chiriac pentru Sputnik compozitorul.
Anatol Chiriac a absolvit în anul 1979 Conservatorul de Stat "Gavriil Muzicescu" din Chișinău (în prezent – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). După absolvire, a activat în calitate de profesor la Colegiul de Muzică "Ștefan Neaga" din Chișinău. A debutat în calitate de compozitor cu piesa "De-aş avea…" pe versurile lui Mihai Eminescu, interpretată de Ştefan Petrache. Pe parcursul anilor 1978 - 1980, a fost conducătorul formaţiei de muzică uşoară a Sofiei Rotaru, iar în anul 1987 și-a creat propria formaţie "Anatol Chiriac", cu care a avut mai multe turnee prin ţară şi străinătate.
Multe dintre cântecele sale au devenit şlagăre - "Romantică", "Primăvara va veni", "Orele", "Tinereţe ‒ floare", "Cântecul Zamfirei" şi altele, interpretate de Sofia Rotaru, Silvia Chiriac, Anastasia Lazariuc, Olga Ciolacu. A colaborat şi cu interpreți de peste hotarele țării: Rusia, Ucraina și România.
Compozitorul a scris cântece pe versurile poeţilor Grigore Vieru, Teo Chiriac, Anatol Ciocanu etc. A compus muzică la filmele pentru copii, precum şi o mulţime de piese instrumentale, una dintre cele mai cunoscute fiind intitulată "Mihaela", transmisă zilnic, în perioada sovietică, în cadrul programului televizat unional "Vremea".
Anatol Chiriac este laureat al Premiului pentru tineret "Boris Glavan" și a fost decorat cu medalia "Meritul Civic".
De menționat este că în acest an, în domeniul culturii, au fost acordate în total cinci premii. Totodată, printre laureați sunt mai mulți medici și colective din cadrul instituțiilor medico-sanitare. Premiul Național, în valoare de 100 mii lei, se acordă anual de Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate remarcabile ce au contribuit substanțial la promovarea imaginii țării pe plan internațional și au avut un impact considerabil asupra progresului științific.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova