Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegerile prezidențiale 2020: Primii potențiali candidați și-au depus documentele la CEC

Pe 1 septembrie a început înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 1 sept – Sputnik. Începând de astăzi, grupurile de inițiativă pentru susținerea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova pot depune documentele necesare pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală (CEC).

CEC a publicat lista partidelor care au dreptul să înainteze candidat la prezidențiale

Primul s-a prezentat la CEC liberal-democratul Tudor Deliu, pe care PLDM l-a desemnat candidat la funcția de președinte. După acest s-a prezentat liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, care de asemenea intenționează să candideze pentru înalta funcție în stat.

După ce a depus la CEC documentele necesare pentru înregistrarea grupului de inițiativă, Tudor Deliu și-a exprimat speranța că liberal-democrații vor reuși să acumuleze numărul necesar de semnături pentru susținerea sa.

La rândul său, Renato Usatîi a declarat că are emoții, deoarece pentru întâia oară și-a anunțat intenția de a candida la funcția de președinte. El și-a exprimat speranța că „campania va fi curată” și concurenții vor manifesta respect reciproc.

Astăzi, Platforma „Dreptate și Adevăr” l-a desemnat pe Andrei Năstase, liderul partidului, în calitate de candidat la funcția de președinte. Formațiunea și-a constituit grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului, acesta urmând să fie înregistrat la CEC.

Conform prevederilor Codului electoral, grupul de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de președinte trebuie să fie constituit „din cel puțin 25 de persoane și cel mult 100 de persoane cu drept de vot”.

Grupul se formează în urma unei adunări, la care se susține candidatul la funcția de președinte al Republicii Moldova, se alege conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor acestuia. Grupul de inițiativă poate susține doar un singur candidat la funcția de președinte. Membrii unui grup de inițiativă nu pot fi în același timp și membri ai altui grup de iniţiativă.

CEC, în termen de 3 zile de la recepționare, examinează dosarul și decide asupra înregistrării sau refuzului înregistrării grupului de inițiativă.

Sunt în drept să-și înregistreze grupurile de inițiativă 48 de formațiuni politice.

Alegerile prezidențiale 2020: Primii potențiali candidați și-au depus documentele la CEC

Alegerile prezidențiale 2020

Alegerile prezidențiale au fost stabilite pentru 1 noiembrie 2020. Ultimul scrutin prezidențial s-a desfășurat la sfârșitul anului 2016. În urma acestuia, președinte al Republicii Moldova a fost ales Igor Dodon, candidat al Partidului Socialiștilor. Contracandidatiul său în turul doi a fost Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Igor Dodon a fost învestit în funcție pe 23 decembrie 2016 și mandatul său de șef al statului expiră în decembrie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova