Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Demograf: De ce moldovenii de peste hotare nu vor să revină acasă

În fiecare an, Republica Moldova rămâne fără 3 la sută din populație și această tendință se menține de câteva decenii. Care este tabloul viitorului Republicii Moldova și ce ne mai poate salva din această situație a explicat demograful Valeriu Sainsus.
Sputnik
Demograf: De ce moldovenii de peste hotare nu vor să revină acasă

Potrivit doctorului în științe demografice Valeriu Sainsus, tendințele ultimelor două-trei decenii demonstrează că numărul populației Republicii Moldova descrește, în special în spațiul rural.

Numărul nou-născuților, în descreștere: De ce familiile ezită să conceapă mai mulți copii
După Independență, peste 600 de mii de moldoveni au părăsit pentru totdeauna țara. Fenomenul a avut un impact negativ asupra economiei naționale, deoarece au emigrat persoane calificate și în vârstă aptă de muncă. Circa 80 la sută dintre cei care pleacă sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, care sunt în căutarea unui loc de muncă.

Mai mult decât atât, specialistul a precizat că fiecare a patra familie din Moldova supraviețuiește datorită faptului că un membru al familiei muncește peste hotare și trimite bani acasă. Totuși, demograful este ferm convins că o bună parte dintre moldoveni vor reveni acasă, însă cu o condiție.

"O bună parte din ei se vor întoarce atunci când va avea loc schimbarea. Majoritatea rămân reticenți de a se reîntoarce din considerentul că nu simt stabilitate. Iată de ce mulți dintre ei nu au curajul să investească banii săi într-o afacere în Moldova", a spus Valeriu Sainsus.

Specialistul a menționat că în procesul de emigrație există câteva etape: prima presupune emigrarea individului cu intenția de a câștiga bani și de a reveni în țară. La cea de a doua etapă, persoana care a plecat începe să se adapteze la noile condiții și deja are dubii privind revenirea acasă. A treia treaptă este plecarea definitivă din țara de origine, care de cele mai mule ori este împreună cu familia.

Valeriu Sainsus afirmă că, atâta timp cât vor exista diferențe majore între locurile de origine și locurile de destinație, vom avea emigrație excesivă din Republica Moldova, iar faptul că acest fenomen continuă deja de trei decenii sugerează că schimbările în țară decurg lent sau practic nu sunt deloc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova