Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Consiliul rus de securitate: SUA comit până la 75% din toate atacurile cibernetice

Sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei, consideră secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Oleg Hramov.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 aug — Sputnik. SUA și aliații lor intensifică informațiile și acțiunile distructive din spațiul cibernetic din alte țări. Potrivit RIA Novosti, secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Oleg Hramov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului „Argumentî și faktî”.

Expert: SUA pregătesc un război cibernetic - detalii

”Pe de altă parte, Rusia, China, Coreea de Nord și Iranul sunt declarate principalele surse de amenințare cibernetică”, a precizat el.

După cum a remarcat Hramov, Statele Unite „formează în mod intenționat o imagine mediatică” menită să justifice în ochii comunității internaționale orice acțiuni ulterioare, inclusiv forța.

Potrivit acestuia, ca rezultat al „intensificării artificiale a confruntării în sfera informațională” are loc tensionarea relațiilor internaționale, încetinirea dezvoltării economiei mondiale datorită sancțiunilor, precum și subminarea încrederii în procesele de digitalizare.

„În astfel de condiții, nu trebuie să ne surprindă liniile de state pentru a obține suveranitatea digitală. Acest lucru rezultă direct din nevoia de a asigura suveranitatea statului în era digitală”, a spus Hramov.

El a subliniat că SUA se află în spatele marii majorități a atacurilor cibernetice din lume.

"Americanii se află în fruntea clasamentului privind activitatea nocivă: pentru 2016-2019 - de la 40% la 75%, în funcție de tipul de efecte nocive", a spus el.

Potrivit acestuia, „Rusiei, la acest capitol îi revine de la 2% la 7%”.

"Aceste date care nu sunt publicitate în Occident, dar sunt publice demonstrează în mod clar oricărei persoane raționale lipsa de temei a tezei despre amenințarea totală a Rusiei în spațiul cibernetic”, a subliniat secretarul adjunct al Coniliului rus de Securitate.

Ce pune la cale armata SUA în Europa de Est

El consideră că sporirea capacităților SUA privind atacurile cibernetice asupra Rusiei, invocând pretexte inventate, necesită adoptarea unor măsuri de protecție din partea Moscovei.

"Printre astfel de acțiuni recente, putem remarca, în special, faptul acuzării nefondate a Rusiei de săvârșirea unor atacuri cibernetice împotriva instituțiilor de stat și a mass-mediei din Georgia, în octombrie 2019”, a spus el.

Într-un mod similar, potrivit lui Hramov, „a existat o agitație pentru atacurile „inumane” asupra instituțiilor de sănătate din Cehia, implicate în lupta împotriva coronavirusului”.

"Se încearcă imputarea hackerilor ruși tentativele de a obține acces la rețelele dezvoltatorilor de vaccinuri COVID-19 din Statele Unite, Marea Britanie și Canada”, a declarat Hramov.

Un subiect aparte el l-a numit influența rusă imaginară asupra rezultatelor alegerilor din SUA, în special, cu utilizarea tehnologiilor informaționale.

”Această problemă a devenit ”o monedă de schimb” în confruntarea crescândă între elitele politice americane”, a spus el.

El a amintit că președintele SUA, Donald Trump, a comandat un atac cibernetic ascuns împotriva Agenției Rusești de Cercetări a Internetului, pe care serviciile de informații americane au numit-o drept distribuitor de informații care pot fi calificate drept ingerință, însă fără a aduce careva dovezi.

"O doctrină plină de agresivitate": Militarii SUA intenționează să ocupe orbita Pământului

"Faptul acestui atac a fost recunoscut public de Donald Trump într-un interviu recent pentru publicația Washington Post", a spus Hramov.

În același timp, potrivit lui, conform celor mai recente date publicate, în 2018, președintele Statelor Unite a împuternicit CIA pentru a efectua operațiuni ofensive în spațiul cibernetic, inclusiv scoaterea din funcțiune a infrastructurii inamice.

Toate acestea, în opinia sa, impun aplicarea unor măsuri de protecție în conformitate cu prevederile doctrinei securității informațiilor a Rusiei și legislației ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova