Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Cum să vă protejați locuințele de hoți în perioada estivală

În perioada estivală, mulți moldoveni pleacă în vacanță și lasă locuințele fără supraveghere. De acest lucru ar putea profita hoții. Iată cum vă puteți proteja casa, dar și ce acțiuni trebuie să întreprindeți dacă ați găsit casa prădată și vreți să fie prins hoțul.
Sputnik
Avocat: Cum să vă protejați locuințele de hoți în perioada estivală

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", avocatul Iurie Mărgineanu a venit cu mai multe recomandări pentru moldovenii care doresc să-și protejeze locuințele de hoți. Potrivit specialistului, o bună parte din infracțiunile care atentează la patrimoniu le reprezintă furturile din apartamente și case. Cele mai des întâlnite metode de pătrundere în locuințe sunt: prin geam; prin potrivire de chei și prin spargere.

Hoții nu stau acasă nici pe timp de pandemie - Unul și-a jefuit chiar propria mamă
Astfel, pentru neadmiterea furturilor din locuințe avocatul le recomandă în primul rând cetățenilor să-și doteze uşa cu vizor, încuietori sigure, lanţ de siguranţă sau sisteme de semnalizare. Cei care locuiesc în case particulare ar fi bine să monteze diverse sisteme precum: camere de supraveghere video sau iluminare cu senzori de mișcare.

Totodată, înainte de a pleca este important ca proprietarii să verifice dacă au încuiat bine locuința. O altă măsură de siguranță este ”să nu faceţi publică plecarea voastră de acasă şi să rugaţi vecinii să supravegheze locuinţa”. Cu toate acestea, dacă ați revenit din vacanță și ați găsit locuința prădată trebuie să cunoașteți pașii pe care trebuie să-i urmați.  

"În primul rând păstrați-vă calmul și nu intrați în panică. În aceste momente echilibrul emoțional și liniștea sunt foarte importante. În al doilea rând, trebuie să sunați imediat poliția care va cerceta cazul la fața locului. În niciun caz să nu intrați în casă și să începeți să mutați lucrurile sau să atingeți obiectele. Asemenea acțiuni pot induce în eroare poliția care trebuie să cerceteze toate probele la fața locului. Atunci când organele competente au ajuns la fața locului, intrați în casă cu ei și analizați atent lucrurile care lipsesc din locuință. Astfel, ținând cont de aceste reguli, veți contribui în mare măsură la identificarea celui care v-a prădat locuința", a explicat avocatul.

De menționat este că, în primele luni ale anului 2020, Poliția a înregistrat peste o sută de spargeri de locuințe.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova