Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Președintele Igor Dodon a vorbit despre importanța operațiunii Iași-Chișinău

Șeful statului susține că generațiile urătoare au obligația morală de a păstra vie memoria eroilor care au luptat pentru pace.
Sputnik

CHIȘINĂU, 23 aug - Sputnik. Președintele susține că operațiunea Iași-Chișinău a avut o importanță deosebită și a constituit un punct de cotitură în Marele Război pentru Apărarea Patriei. El a făcut declarații în acest sens în timpul ceremoniei solemne în cinstea celei de-a 76-a aniversări a eliberării Moldovei de fascism, care s-a desfășurat la Șerpeni. 

Spectacol automobilistic și depuneri de flori: Moldova a marcat eliberarea de fascism

„Ceea ce reprezintă statul nostru astăzi, ceea ce reprezintă Europa în întregime se datorează inclusiv operațiunii de la capul de pod Șerpeni. În lupta de eliberare și în timpul acestei operațiunii, ofițerii și generalii au demonstrat eroism și abilități militare fără precedent. Numai în august 1944, aproximativ 20 de mii de soldați și ofițeri de pe fronturile 2 și 3 ale Armatei Roșii au fost decorați cu ordine și medalii pentru curaj și vitejie”, a declarat Igor Dodon.

În context, șeful statului a spus că generațiile următoare trebuie să păstreze memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă. 

„Cu părere de rău, constat că cu cât timpul ne duce tot mai departe de tragedia acelui război, cu atât mai greu conștientizăm în deplină măsură calitățile umane excepționale ce erau proprii fiecărui soldat și ofițer al acelei armate de eliberatori. De aceea, este de responsabilitatea noastră morală să ne închinăm în faţa ostaşilor care ne-au câștigat libertatea plaiului moldovenesc”, a menționat oficialul.

Eroii cunoscuți și necunoscuți ai capului de pod Chițcani

Eliberarea Moldovei a avut loc în timpul operațiunii Iași-Chișinău, în perioada 20-29 august 1944. Această operațiune de ofensivă a început prin forțarea Nistrului în preajma satului Șerpeni. 

În timpul înaintării a fost nimicită o grupare de jumătate de milion a inamicului, care acoperea direcția balcanică. A fost eliberată Moldova, iar aliata Germaniei, România, s-a retras din război. 

Acesată campanie de eliberare a fost una dintre cele mai de succes din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. 

Armata Roșie a alungat trupele Wehrmachtului din Moldova și a mers mai departe în Balcani. Aceste evenimente au precedat victoria triumfătoare din 1945.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova