Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis! Cum se va desfășura procesul educațional și ce se va întâmpla la 1 septembrie

Prim-ministrul Ion Chicu a anunțat o decizie de ultimă oră adoptată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat că procesul educațional va fi reluat de la 1 septembrie în incinta instituțiilor de învățământ, cu condiția că acestea vor respecta instrucțiunile de prevenire a riscurilor de infectare. 

Proiect inedit: UTM pregătește un sistem hibrid de studii pentru 1 septembrie

„Am luat decizia ca de la 1 septembrie procesul educațional să fie reluat în baza unor reguli stricte la care trebuie să se conformeze toate instituțiile școlare. Decizia de a deschide o instituție sau alta aparține fondatorilor, doar după ce școala, grădinița va îndeplini instrucțiunile. Deși există decizia de a relua procesul educațional, nu este garantat că vor fi deschise, dacă nu vor fi pregătite”, a declarat premierul Ion Chicu. 

Oficialul a mai spus că la 1 septembrie nu se vor organiza careuri, la fel ca în alți ani. 

„Nu se admit careuri solemne nici pentru clasa 1, nici pentru absolvenți. Nu se admit manifestări în masă nici până la 50 de persoane, pentru a limita prezența maturilor în instituțiile școlare”, a spus Ion Chicu. 

Ce se va întâmpla în instituțiile de învățământ superior

Premierul Ion Chicu susține că procesul de studii în cadrul universităților va fi reluat treptat. Este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple la 1 septembrie.

„Credem că nu de la 1 septembrie. Ne propunem ca acest proces să înceapă mai târziu. Ministrul Educației va discuta cu rectorii în următoarele zile”, a remarcat Chicu. 

Premierul afirmă că situația epidemiologică rămâne gravă, iar despre asta vorbesc cifrele anunțate de Ministerul Sănătății. 

„Săptămâna aceasta s-au înregistrat peste 600 de cazuri noi într-o zi. Trebuie să remarcăm faptul că în urma discuțiilor cu OMS, înțelegem că această pandemie va fi prezentă în viața noastră o perioadă și noi trebuie să ne adaptăm activitățile la aceste realități”, a declarat oficialul. 

Bani suplimentari la buget

În contextul reluării studiilor în instituțiile de învățământ, urmează să fie operate rectificări la bugetul de stat pentru a acoperi cheltuielile legate de asigurarea unui proces educațional în condiții de siguranță. 

Lecții online: Elevii au orar, primesc calificative, iar absențele sunt înregistrate

„31 de milioane de lei va trebui să alocăm pentru dezinfectanți și alte echipamente de protecție. 105 milioane de lei pentru cheltuieli de personal suplimentare, pentru cadrele didactice, pentru că vi nevoie de realizarea unor ore în plus”, a spus premierul. 

Potrivit unui ordin emis de Ministerul Educației, conducătorii instituțiilor de învățământ evaluează capacitatea instituțională de desfășurare a activității în condiții de siguranță, inclusiv potențialele riscuri privind accesul elevilor și al angajanților, deplasarea spre și de la instituție, ținând cont de factorii epidemiologici.

De asemenea, directorii trebuie să se consulte în mod obligatoriu cu părinții, cadrele didactice și cu elevii în privința modelelor de organizare a procesului de studii. 

În plus, trebuie să stabilească grupurile de elevi și de angajați supuși riscului sporit de infectare și identifică măsurile de minimalizare a acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova