Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a aprobat mărimea compensațiilor pentru agricultorii afectați de secetă

Aproximativ 2.800 de lideri agricoli terenurile cărora au fost afectate de secetă vor beneficia de compensații de la stat. Guvernul a sporit până la 300 de milioane Fondul pentru agricultură, mărimea indemnizațiilor fiind majorată.
Sputnik

CHIȘINĂU, 19 aug – Sputnik. Fondul pentru agricultură a fost suplimentat cu încă 100 de milioane de lei, astfel încât acum constituie 300 de milioane de lei.

Ce soluții pentru criza din agricultură a anunțat grupul parlamentar de lucru

Decizia a fost aprobată de Guvern în ședința de miercuri, 19 august, desfășurată online.

Inițial, valoarea Fondului pentru agricultură era de 100 de milioane de lei. Executivul anunțase că-l va suplini cu încă o sută de milioane de lei pentru a le plăti compensații agricultorilor afectați de secetă. Acum, pe fundalul protestelor declanșate de producătorii agricoli, Guvernul a mai adăugat în acest fond 100 de milioane de lei, pentru a satisface o parte a revendicărilor protestatarilor.

Din acești bani, aproximativ 2.800 de lideri agricoli terenurile carora au fost afectate de seceta, în special fiind afectate cerealele din prima grupă, vor primi compensații, a precizat premierul Ion Chicu. Șeful Guvernului a subliniat că banii au fost luați de la alte capitole pentru a fi adăugați Fondului pentru agricultură.

În contextul deciziei, Guvernul și-a modificat și hotărârea mai veche cu privire la acordarea compensatiilor. Ca răspuns la revendicările protestatarilor, compensațiile au fost majorate, dar nu până la suma cerută de ei.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a anunțat în ședință care va fi mărimea alocațiilor pentru diversele tipuri de culturi agricole, conform hotărârii Guvernului.

Astfel, pentru fiecare hectar de culturi reînsămânțate se va acorda o alocație de 1.620 de lei, pentru grâul de toamnă – 1.500 de lei per hectar, orz de toamnă – 1.530 de lei, rapiță de toamnă – 2.100 de lei, pomicole, nucifere, arbuști fructiferi și căpșun – 3.800 de lei, viță-de-vie – 3.000 lei, legume în câmp deschis – 2.000 de lei, mazăre – 1.100 de lei pentru fiecare hectar afectat.

VIDEO: Premierul Ion Chicu le-a adresat un mesaj oamenilor de afaceri: Iată ce le spune

Notăm că agricultorii protestatari au cerut o compensație de 3.000 de lei în cazul grâului, dar aceasta a fost majorată doar până la 1.500 de lei (de la 1.050 de lei propusă inițial). Premierul a explicat că statul n-are acum posibilitatea să plătească mai mult, pentru că Bugetul se confruntă cu un deficit mare și ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Ieri erau depuse doar 47 de dosare prin care agricultorii solicitau compensații, a precizat ministrul Ion Perju. El și-a exprimat speranța că acum, după ce Guvernul a simplificat procedura de depunere a dosarelor, numărul cererilor va crește rapid și întregul proces, până la eliberarea compensației, va dura mai puțin.

Precizăm că agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60% sunt eligibili să beneficieze de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent.

Simplificarea procedurii de depunere a dosarelor s-a făcut prin excluderea necesității de a prezenta etrasul din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă. În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe aceasta, document ce este eliberat de autoritatea publică locală/primăria în raza căreia producătorul agricol își desfășoară activitatea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova