CHIȘINĂU, 18 aug - Sputnik, Natalia Dembinskaia. Economiștii se arată convinși că până la urmă totul se va încheia cu o „alianță financiară”, în urma căreia nu va rămâne niciun loc pentru moneda americană. În plus, investitorii părăsesc principala moneda de rezervă și investesc în aur, scrie Natalia Dembinskaia în articolul său de pe RIA Novosti.
Euro și Yuan-ul
În primul trimestru, ponderea dolarului în decontările operațiunilor comerciale dintre Rusia și China pentru prima dată în istorie a scăzut sub 50% - la 46%. Euro reprezintă acum 30%, în timp ce monedele naționale - rubla și yuanul - 24%. Această schimbare face parte dintr-o strategie de „de-dolarizare” a economiei rusești și de a o face mai rezistentă la amenințarea cu noi sancțiuni din partea SUA.
În ultimii ani, Moscova și Beijingul au exclus în mod sistematic dolarul din comerțul bilateral. În 2014, părțile au semnat un acord de swap de trei ani pentru 150 de miliarde de yuani (24,5 miliarde de dolari), care a deschis accesul reciproc la monedele naționale, fără a fi necesară achiziționarea acesteia pe piața deschisă.
În 2015, aproape 90% din tranzacții au fost efectuate în dolari. Până în 2019 - 51%. Iar gigantul petrolier rus Rosneft a transformat toate contractele de export în euro.
După cum observă Nikkei Asian Review, „de-dolarizarea” ruso-chineză se apropie de un „moment revoluționar” capabil să formeze o „alianță financiară”, practic fără participarea monedei americane.
Mașina de tipărit bani a FED
Întărirea Rusiei și a Chinei este unul dintre motivele cheie pentru scăderea cererii pentru dolar, dar departe de a fi singurul. După cum subliniază principalele bănci de investiții, FED este cea care sapă groapa pentru moneda americană.
Pentru a sprijini economia, regulatorul a redus rata la zero și a pus în funcțiune mașina de tipărit bani. De la începutul crizei coronavirusului, FED a pus pe piețe aproape 6 trilioane de dolari. Finanțatorii vorbesc despre un „experiment istoric”: tipografia funcționează la capacitate maximă, pompând în țară numerar care nu este acoperit cu nimic. Și, încet-încet, ucide dolarul.
Indicele valutar american este în continuă scădere, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale este scade și el. Din aprilie, dolarul a pierdut zece la sută în raport cu grupul celor șase valute de bază, un asemenea nivel scăzut a fost înregistrat ultima dată în mai 2018.
Una dintre cele mai mari bănci americane, Goldman Sachs, a calculat că mașina de tipărit bani a umflat deja bilanțul FED cu 2,8 trilioane. Investitorii ies din activele dolarului și trec la aur. Și acest lucru se întâmplă pe fondul ratelor ultra-scăzute la obligațiunile guvernamentale: randamentul real al Trezoreriei este la nivelul zero.
"FED a tipărit peste patru trilioane de dolari în câteva luni - mai mult decât în 11 ani precedenți, își amintește expertul financiar și investitorul Yan Marchinski. - Reacția este una adecvată: moneda neacoperită de nimic este vândută, astfel dolarul devine tot mai ieftin".
Se va devaloriza cu o treime
De asemenea, Fondul Monetar Internațional a avertizat în raportul său din august despre aceste riscuri. Milioane de dolari imprimați pentru combaterea crizei și ratele ultra-scăzute subminează moneda de rezervă: investitorii fug din datoria guvernului american.
Potrivit fostului director adjunct al FMI, Zhu Ming, un nou pachet de asistență financiară din partea Congresului, cel puțin un trilion de dolari, riscă să provoace un adevărat colaps.
”Ar trebui să ne îngrijorăm nu de faptul că rata scade treptat cu 30% în viitor, ci de faptul că va avea loc un eveniment unic, o explozie care va priva brusc dolarul de încrederea investitorilor”, a spus Zhu Ming. El a explicat că „explozia” s-ar putea întâmpla în cazul în care companiile mari împovărate de datorii vor falimenta. Odată cu criza financiară din 2008, sectorul corporativ a devenit mult mai vulnerabil, iar ratele mici i-au permis creșterea bruscă a împrumuturilor.
În cele din urmă, o datorie de 26 de miliarde apasă asupra guvernului federal, și, potrivit UBS-ului elvețian, acest lucru va afecta în cele din urmă dolarul.
”Pe termen lung, creșterea datoriilor de stat cel mai probabil va afecta moneda americană”, a declarat Thomas Flury, strateg la UBS WealthManagement.
Dolarul se bucură în continuare de „privilegii exorbitante”, dar era sa se apropie de sfârșit, potrivit fostului șef al diviziei asiatice a băncii de investiții Morgan Stanley Stephen Roach. Potrivit bancherului, moneda americană s-ar putea deprecia cu o treime. Aceasta va rezulta dintr-o scădere accentuată a economiilor gospodăriilor și o creștere a datoriei de stat pe fundalul unei recuperări reușite din criză a principalilor parteneri comerciali ai Statelor Unite.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova