Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor

Aproape 26 la sută dintre fete și peste 35 la sută dintre băieți sunt abuzați fizic în țara noastră. Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență acolo unde copilul își petrece o mare parte a timpului?
Sputnik
Ce măsuri sunt întreprinse în școli pentru a preveni actele de violență împotriva copiilor

Într-un studiu privind violența împotriva copiilor și tinerilor, realizat în premieră în țara noastră, se arată că peste 14 la sută dintre minore și peste 5 la sută dintre minori sunt supuși violenței. În cazul violenței fizice, cel mai frecvent, abuzatorii sunt părinții, îngrijitorii sau rudele. Fetele sunt agresate sexual, cel mai frecvent, de către prieteni, iar băieții – de către colegi.

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", reprezentanta Direcției Învățământ, Tineret și Sport din raionul Drochia, Vera Flocea, a vorbit despre măsurile întreprinse pentru a preveni actele de violență de orice tip împotriva copiilor în instituțiile preșcolare și preuniversitare din raionul Drochia.

Statistici despre violența fizică și sexuală împotriva copiilor: Iată ce a ieșit la iveală
Potrivit ei, din anul 2013 este implementată procedura de prevenire a abuzului, neglijării, exploatării și a traficului copilului prin care sunt realizate mai multe acțiuni. Una dintre acestea este ca în toate actele normative ale instituției de învățământ să fie stipulată obligativitatea tuturor angajaților de a identifica, înregistra și raporta cazurile de abuz.

"În fiecare instituție preșcolară și preuniversitară avem politica de protecție a copilului – un document oficial al instituției prin care aceasta își asumă responsabilitatea protecției copilului față de violență. Avem un registru unde înregistrăm toate cazurile de violență – și nu doar sunt înregistrate, ci studiate și soluționate. De asemenea, este consiliul profesoral și consiliul de administrație care monitorizează situația la acest capitol. Instituțiile sunt dotate cu camere de supraveghere video, iar cele care nu au această posibilitate înaintează persoana de serviciu", a declarat Vera Flocea.

De menționat că în acest an, în raionul Drochia au fost înregistrate 200 cazuri de violență. Dintre acestea, 80 la sută sunt între copiii cu vârste de la 11 la 15 ani.  Cazuri de violență din partea profesorilor nu au fost înregistrate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova