Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primar: Satul Slobozia Mare, afectat dur de secetă - este cel mai greu an

Seceta din această vară a afectat grav satele, în special cele din sudul țării. Care este situația în satul Slobozia Mare, raionul Cahul, am aflat de la primarul localității, Valentina Carastan.
Sputnik
Primar: Satul Slobozia Mare, afectat dur de secetă - este cel mai greu an

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, primărița Valentina Carastan a relatat că anul 2020 este cel mai complicat din istoria satului  pe care îl reprezintă. Chiar dacă localitățile din sudul țării adesea sunt afectate de secetă, totuși, în niciun an, satul Slobozia Mare nu a avut într-atât de mult de suferit precum în prezent.

"Este un an foarte greu pentru apicultori și agricultori. O dată la doi-trei ani suntem afectați de secetă, însă anul acesta este foarte greu - de trei luni nu a plouat deloc. Agricultorilor și apicultorilor le este deosebit de greu", a declarat primărița.

În calitate de reprezentant ai autorităților publice locale, Valentina Carastan a făcut apel către reprezentanții Guvernului ca aceștia să susțină revendicările agricultorilor, întrucât "suntem o țară agricolă și trebuie să susținem acest sector, să consumăm produsele autohtone ecologice, dar fără susținerea autorităților nu vom reuși".

Vor primi sau nu agricultorii trei mii de lei pentru un hectar: Ce spune premierul
De menționat că în ultimele zile mai mulți fermieri din țară au participat la proteste cerându-le autorităților alocarea unor despăgubiri de 3000 de lei pentru un hectar pe care au fost plantate culturi cerealiere afectate de vremea nefavorabilă. Mai mult, ei solicită să fie simplificată procedura de acordare a compensațiilor - cer ca acestea să fie oferite doar în baza actelor eliberate de comisiile pentru situații excepționale și administrațiile publice locale. 

O altă revendicare este instituirea stării de urgență în agricultură în zonele de centru și sud ale țării. În acest sens, ei solicită să le fie eliberate certificate de stare de forță majoră pentru a putea reeșalona datoriile față de creditori.

Fermierii cer și aprobarea unui nou regulament cu posibilitatea de restituire a TVA-ului acumulat de ani de zile în cont pentru a achita datoriile furnizorilor. Pe lângă toate cele enumerate mai sus, agricultorii îi cer statului să-i scutească de plata impozitelor salarial și funciar și o vacanță fiscală pentru primele 6 luni ale anului 2021.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova