Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto

Buveta din Sectorul Botanica, de unde oamenii pot lua gratis apă filtrată, este foarte populară și un obiectiv unic pentru Chișinău. Oamenii își mai pot potoli acum setea gratis în Capitală la 5 din cele 9 cișmele instalate acum doi ani în parcuri și scuaruri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. În Chișinău există o buvetă de la care oamenii se pot aproviziona gratis cu apă potabilă de calitate - filtrată de săruri și dezinfectată cu raze ultraviolete.

Buveta, dată în exploatare acum 19 ani, se află pe strada Valea Trandafirilor, colț cu Bulevardul Dacia. Rămâne pe partea stângă a bulevardului după ce traversezi viaductul în direcția către Porțile Orașului și Aeroport.
Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto

Se întâmplă frecvent să vezi rânduri formate la această cișmea neordinară și unică în Capitală atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă. Ai crede că este un izvor foarte întrebat. Afli că este un obiectiv fondat și întreținut de S.A. „Apă-Canal Chișlinău” doar dacă te apropii de buvetă, citești textul explicativ afișat și discuți cu oamenii veniți să ia apă.

Seacă râurile și iazurile din Republica Moldova - Avertizare făcută de hidrologi

„De ce luați apă de aici?”, l-a întrebat corespondentul Sputnik pe un bărbat venit la buvetă cu câteva recipiente din plastic. „Pentru că este filtrată”, a fost răspunsul acestuia. Chișinăuianul a povestit că zilnic vine după apă potabilă pentru necesitățile familiei la această buvetă. „Este tot apă din conductă, de la „Apă-Canal”, dar filtrată”, a adăugat el.

O femeie, și ea venită după apă cu două recipiente din plastic a câte 5 litri, i-a spus corespondentului Sputnik că de mulți ani consumă apă de la această cișmea. În ziua respectivă se întâmplase să nu aibă apă la robinet acasă, din cauza unor lucrări la apeductul prin care este aprovizionat blocul în care locuiește – buveta era o variantă salvatoare pentru ea.

În zilele în care locatarii blocurilor din preajmă se întâmplă să rămână fără apă la robinet, la buvetă se formează rânduri din zeci de persoane.

Buveta este dotată cu câteva robinete și patui tipuri de butoane, pentru patru cantități prestabilite de apă: 0,2 litri, 1,5 litri, 2 litri și 5 litri.

Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto

În medie, oamenii iau nu mai puțin de șase tone de apă pe zi de la această cișmea, potrivit datelor de la „Apă-Canal”. La fiecare trei luni este schimbat filtrul buvetei, iar o dată la jumătate de an este schimbată lampa cu raze ultraviolete ce dezinfectează apa.

Buveta de pe strada Valea Trandafirilor a fost construită după modelul unor cișmele similare din orașele Kiev și Odesa.

„Apă-Canal” intenționa ca asemenea buvete cu apă filtrată să fie construite în toate sectoarele Chișinăului. Proiectul n-a fost realizat, deocamdată, a declarat pentru Sputnik Nadejda Fotescu, de la Serviciul de presă al „Apă-Canal Chișinău”.

Doar 5 din cele 9 cișmele instalate în parcuri funcționează acum

Însă „Apă-Canal” a instalat 9 cișmele în parcuri și scuaruri din Chișinău în anul 2017. Din cele 9, acum sunt funcționale doar 5: una în scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”, din centrul Chișinăului, aproape de buticurile în care se vând flori, alta în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în preajma Cinematografului „Patria – Emil Loteanu” și trei în Parcul Valea Morilor, a precizat Nadejda Fotescu. Cișmelele sunt întreținute cu respectarea normelor sanitar-igienice, fiind dezinfectate minuțios.

Apă potabilă filtrată: Iată de unde o poți lua gratis în Chișinău – Foto

Alte patru cișmele din cele 9 sunt conservate pentru moment, din cauza lucrărilor de reparație ce se desfășoară la obiectivele în preajma cărora au fost instalate.

Apa de la cișmelele din parcuri și scuaruri nu este filtrată, însă „Apă-Canal” dă asigurări că aceasta este bună pentru consum, la fel ca cea furnizată la robinetele din casele consumatorilor, pentru că zilnic sunt luate probe pentru a fi testată calitatea.  

Iată ce a găsit ANSA în apa potabilă din școli și grădinițe: Nou program de evaluare

Astfel, chișinăuienii și vizitatorii Capitalei își pot potoli setea gratis și datorită acestor cișmele, fără a fi nevoiți să cumpere apă potabilă de la unitățile comerciale din apropiere.

Cișmelele din parcuri au două funcții: de potolire a setei, dar și de răcorire pe timp de caniculă. Oamenii pot bea apă, după ce apasă pe butonul respectiv, după care pot acționa sistemul de duze al cișmelei, prin care apa este pulverizată foarte fin, pentru a-și răcori fața.

Cișmelele sunt dotate cu contor, au conectare la rețeaua de apă potabilă și la rețeaua de canalizare a orașului.

„Apă-Canal Chișinău” îi îndeamnă pe cetățeni să manifeste un comportament demn și civilizat față de cișmele. În 2017, la scurt timp după instalare, câteva cișmele au fost vandalizate, prin blocare cu gumă de mestecat, mucuri de țigară sau chiar deteriorarea mecanismelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova