Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Au fost instituite două luni de carantină în nordul Moldovei: Nu COVID-19 este motivul

În raionul Florești și în municipiul Bălți a început vaccinarea de urgență a animalelor împotriva rabiei, după confirmarea a trei cazuri de turbare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 august – Sputnik. Trei cazuri de rabie sunt raportate astăzi de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). S-au îmbolnăvit de turbare două bovine – una în raionul Florești și alta în municipiul Bălți, precum și un câine în raionul Florești.

Șocant: Legătura dintre boala Parkinson și pesticide, recunoscută oficial în Franța

Cadavrele celor trei animale afectate de rabie au fost nimicite prin ardere, iar rămășițele au fost înhumate.   

Ca urmare, în localitățile din raionul Florești și din municipiul Bălți în care s-au înregistrat cazurile de rabie au fost instituite măsuri de carantină pe o perioadă de două luni din cauza pericolului de răspândire a rabiei.

Potrivit ANSA, în perioada carantinei urmează să fie întreprinse activități de control și de eradicare a focarelor de boală. 

De asemenea, în raionul Florești și în municipiul Bălți a început vaccinarea de urgență contra rabiei a câinilor și pisicilor, precum și a bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor și cabalinelor.

Reporterul Sputnik a dorit să precizeze în ce localități anume au fost confirmate cele trei cazuri de rabie, însă la telefonul Direcției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul ANSA nu a răspuns nimeni.

Reamintim, Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de turbare, astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori - care intră în curte.

Pericol major în Moldova: Ce se întâmplă cu animalele de fermă și de companie

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta.

Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este mortală.

În vara anului 2019, un băiat de 11 ani a murit de rabie în Republica Moldova.

În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova