Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

Avem mai puține fructe și legume decât anul trecut și la un preț mai mare, din cauza secetei, a înghețurilor și ploilor cu grindină. Oamenii cumpără cantități mai mici de produse și nici nu prea se gândesc să-și umple cămările cu murături sau dulcețuri.
Sputnik

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Seceta a compromis în mod evident recolta de fructe și legume din acest an – acestea sunt mai puține, comparativ cu verile trecute, dar și la un preț mai mare. În unele cazuri, prețurile sunt mai mari cu 5-10 lei decât vara trecută.

În plus, anul acesta este mult mai dificil să găsești furnizori ce pot oferi fructe și legume de calitate, care pe lângă gustul bun să fie și aspectuoase, i-a povestit corespondentului Sputnik un comerciant care vinde de peste 10 ani fructe și legume într-un cartier din Sectorul Botanica al orașului Chișinău. 

Potrivit comerciantului, oamenii cumpără mai puține fructe și legume vara aceasta.

Mărarul: Ce se întâmplă în organismul tău când îl consumi

Unii spun că anul acesta nu vor pune roșii și castraveți la murat, nu vor prepara compoturi și dulcețuri pentru iarnă – ar însemna o investiție prea mare.

Mai ales că veniturile unora dintre ei sunt mai mici decât anul trecut, pentru că au fost nevoiți să-și întrerupă sau să-și tempereze activitățile din care se întrețineau, din cauza pandemiei cu COVID-19. Notăm că mărimea medie lunară a pensiei constituie aproape 1.900 de lei, iar salariul mediu pe economie depășește ușor 7.000 de lei.  

Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

Piersicile frumoase, suculente, neafectate de dăunători costă vreo 20 de lei kilogramul la tarabele din respectivul cartier. Vara trecută, cele de o calitate similară costau 10-15 lei kilogramul. Nectarinele de bună calitate se vând cu 25-30 de lei kilogramul, strugurii de soiuri mai puțin lăudate – cu 20 de lei kilogramul, afinele – cu 180 de lei kilogramul, pepenii galbeni (zemoșii) – cu 15-20 de lei kilogramul.  

Cumpărături la Chișinău: Mâncăm salată, la murături ne vom gândi pe urmă - Video

Ardeii grași tradiționali pentru noi, de culoare verde-galben, costă vreo 15 lei kilogramul, iar cei capia, mai cărnoși și mai potriviți pentru copt - 25-30 de lei kilogramul.

Ce produse alimentare s-au scumpit în iunie - cât de mult a crescut inflația

Bate mai tare la buzunar și salata de roșii sau de castraveți anul acesta. Castraveții de soiul „Izvoraș”, considerați mai fragezi, costă și 40 de lei kilogramul la acest început de august, iar cei din soiul „Mașa” – 20 de lei kilogramul.

Un kilogram de tomate costă 25-35 de lei, iar cele mici, din soiul „Sherry” se vând cu 40 de lei kilogramul.  Cei mai buni cartofi moldovenești costă 10 lei kilogramul, morcovii – 15 lei kilogramul, ceapa uscată tradițională – 10 lei kilogramul, usturoiul – până la 50 de lei kilogramul.   

Legăturile de mărar, pătrunjel și salată verde costă câte 5 lei. 

Chișinăuienii preferă să se aprovizioneze cu fructe și legume pentru necesitățile cotidiene cât mai aproape de casele lor – iată de ce oferta de la piețele agroalimentare de cartier sunt reprezentative.

În plus, cumpărăturile din preajma casei se bazează și pe încrederea dintre comercianți și cumpărători stabilită deseori pe parcursul anilor anteriori.

Încrederea în comercianți este importantă – consumatorul nutrește speranța că acesta își procură mărfurile de la furnizori verificați, responsabili și onești, care nu utilizează în procesul de cultivare a fructelor sau legumelor nitrați și pesticide peste limita admisibilă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova