”Calmarul vampir” bate alarma: Dolarul ar putea rămâne fără statutul de monedă mondială

Iată ce crede editorialistul RIA Novosti despre declarațiile cunoscutei bănci americane Goldman Sachs precum că dolarul riscă să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.
Sputnik

O mare bancă americană, cunoscută pentru influența sa politică și faptul că zeci de oficiali de rang înalt din întreaga lume sunt foștii ei angajați, a emis o declarație șocantă: dolarului ar putea să-și piardă statutul de principala monedă de rezervă mondială.

Goldman Sachs este o structură cunoscută în cercurile financiare care gestionează active în valoare de un trilion de dolari, este foarte respectată pe Wall Street, își trimit pe bandă rulantă foștii angajați spre poziții înalte din Trezoreria SUA, de asemenea, și care mai are un semn distinctiv dubios - porecla corporativă „Calamarul Vampir”, (Vampire squid) care s-a răspândit datorită talentului jurnalistului de investigații Matt Tybee după criza mondială din 2008. ”Primul lucru pe care trebuie să-l știți despre Goldman Sachs este că este omniprezent. Cea mai puternică bancă de investiții din lume este ca un calmar-vampir gigantic, care a cuprins întreaga umanitate și care își deschide fără milă pâlnia sângeroasă peste tot unde miroase a bani", scria el într-o amplă anchetă publicată în revista The Rolling Stone în 2010. Și de atunci, anume această descriere a marcat structura financiară americană.

Miliardarii din SUA schimbă în grabă dolarii în aur

În virtutea motivelor invocate mai sus, atunci când „Calmarul Vampir” iese cu o astfel de declarație publică, în special în cazurile în care evaluarea sa este foarte diferită de ideile principalei clase mediatice despre o asemenea eventualitatea, ar trebuie să ținem cont de această poziție.

Critica băncii americane față de perspectivele dolarului ca monedă mondială este cu atât mai surprinzătoare, deoarece chiar și structurile financiare globale „înregistrate” în Statele Unite au un patriotism specific, dar foarte vizibil, pe care îl susțin periodic cu donații generoase pentru viitorii senatori și congresmeni. Într-un anumit sens, Goldman Sachs este America, iar ca să fim și mai exacți este America modernă care s-a îndepărtat de mașina (de tipărit dolari - n.trad) și care s-a implicat profund în manipularea financiară.

Ce se va întâmpla cu dolarul american în 2020: Prognozele specialiștilor

Cândva, simbolul Statelor Unite nu era o bancă, ci corporația industrială General Motors, despre care secretarul Apărării Wilson a spus: ”Ce este bine pentru General Motors este bine pentru America”. Acum, simbolul Statelor Unite nu trebuie asociat cu vreo asociație de producție, ci anume cu o astfel de bancă de investiții care își zugrăvește periodic logo-ul în culorile minorităților, are o reputație de structură profund imorală, dar influentă și este acum foarte îngrijorată de viitorul monedei americane, ale cărei probleme vor afecta serios perspectivele America per ansamblu.

Agenţiei de informaţii financiare Bloomberg publică temerile analiștilor de la reputata bancă: ”Goldman Sachs Group Inc. a atras atenția asupra îngrijorărilor bruște aflate în creștere cu privire la inflația din SUA, care a emis marți un avertisment îndrăzneț, potrivit căruia dolarul risca să-și piardă statutul de monedă de rezervă mondială.

Pe măsură ce Congresul se apropie de o nouă rundă de stimulări fiscale pentru a sprijini economia afectată de pandemie, iar Rezerva Federală și-a majorat deja bilanțul cu aproximativ 2,8 trilioane de dolari în acest an, strategii Goldman au avertizat că politica americană provoacă „temeri de depreciere a monedei”, ceea ce ar putea pune capăt supremației dolarului ca forță dominantă pe piețele valutare ale lumii".

Trebuie să le dăm dreptate analiștilor Goldman Sachs: încă din primăvară, când tiparnița Rezervei Federale a Statelor Unite începuse să lucreze peste program pentru a sprijini piețele financiare și bugetul SUA pe timp de epidemie, iar Congresul și Senatul au reflectat asupra mărimilor injecțiilor bugetare în economie și creșterea aferentă a deficitului, banca a desfășurat întâlniri speciale cu clienții pe care îi convingea să schimbe dolarii pe aur (sau chiar bitcoins), bazat pe riscul unei inflații iminente. Acum, banca a decis să releve aceeași problemă însă pentru o audiență maxim posibilă și s-a descurcat bine - aproape toate mass-media din lume a scris despre pierderea probabilă a statutului de monedă mondială a dolarului.

Umbra independenței: Uniunea Europeană se rupe de sistemul financiar al Statelor Unite

Desigur, trebuie să ținem cont de faptul că (așa cum notează în mod corect agenția Bloomberg și alți comentatori media), „în majoritatea cercurilor financiare, acest punct de vedere rămâne a fi împărtășit doar de o minoritate, iar analiștii Goldman nu spun că ei cred că acest lucru (lipsirea dolarul de statutul monedei de rezervă mondială - n.red) se va întâmpla cu certitudine”.

O poziție tipică de această natură este aceea că dolarul american „nu este chiar aproape de a-și pierde statutul de monedă de rezervă, având în vedere profunzimea piețelor de capital și volumul copleșitor al tranzacțiilor globale care au loc în dolari americani”, a declarat pentru Bloomberg Michael Krupkin, șeful tranzacțiilor valutare în America de Nord și de Sud al băncii britanice Barclays.

Problema este că atunci când majoritatea comunității analitice americane va începe să adere la această poziție, va fi prea târziu. În sensul că procesul de desființare a sistemului mondial bazat pe dominanța monedei americane va fi finalizat sau va fi trecut deja punctul de unde nu mai este cale de întoarcere.

Un alt argument în favoarea faptului că sistemul bazat pe dolar va trăi mai mult decât toți criticii săi este faptul că a fost capabil să supraviețuiască ultimului „atac” de tipărire necontrolată a banilor de către Rezerva Federală în 2008-2009. Problema acestui argument este că intensitatea de lucru a tiparniței este departe de ceea ce s-a întâmplat în timpul ultimei crize și că în 2008-2009 SUA erau lider incontestabil al lumii unipolare.

Confruntare între Europa și America din cauza Rusiei

Acum situația pare a fi una complet diferită: orașele americane sunt incendiate, ambele partide guvernante vorbesc despre probabilitatea nerecunoașterii rezultatelor viitoarelor alegeri prezidențiale și a unui posibil război civil și nu mai există o lume unipolară -  iar singura întrebare este ce formă va lua Războiul Rece 2.0 care a început deja între Statele Unite și China.

Înțeleptul și bine informatul „Calmar Vampir” nu bate alarma în zădar, încercând să facă apel la disciplină bugetară și la protecția sistemului care le-a oferit Statelor Unite privilegii colosale în ultimii 50 de ani. Avertismentul unei bănci influente va fi cu siguranță auzit, însă există deja îndoieli serioase asupra faptului că politicienii americani sunt capabili să facă acei pași nepopulari care vor fi necesari pentru a păstra dolarul ca monedă mondială principală.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova