Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii

Fermierii din sudul țării au protestat luni, cerând ajutor din partea statului, întrucât recolta din acest an le-a fost afectată în proporție de 80-100 procente. Premierul Ion Chicu a anunțat că statul va oferi 250 milioane de lei pentru asistență în acest sector.
Sputnik
Nicolae Ciubuc, despre eforturile statului de a susține agricultorii

Mai mulți agricultori din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă au organizat ieri proteste pe șoseaua Chișinău-Căușeni. Fermierii s-au plâns că grindina și seceta i-au lăsat fără recoltă și cu pierderi de milioane de lei, iar statul nu se implică pentru a soluționa problema.

Filmul protestului de la Căușeni: Ce au cerut și ce le-a promis agricultorilor Ion Perju
Tot ieri, coaliția de guvernare s-a întrunit într-o ședință la care au participat și președintele țării Igor Dodon, dar și prim-ministrul Ion Chicu. În cadrul ședinței s-a convenit ca autoritățile să susțină fermierii din țara noastră, care în acest an au suportat pierderi majore din cauza secetei. Astfel, au fost identificate resurse financiare de până la 250 de milioane de lei.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, deputatul și vice-președintele PD Nicolae Ciubuc, a remarcat faptul că, în pofida tuturor greutăților, autoritățile au găsit sursele necesare și întreprind toate măsurile pentru a susține fermierii, chiar dacă în condițiile actuale statul se confruntă cu o criză profundă în toate domeniile.

"Mă bucur că, în pofida tuturor greutăților, statul reușește să aloce bani pentru a susține fermierii. Deși, acest lucru a fost menționat atunci când guvernul și-a argumentat acea asumare de răspundere prin faptul că legea bugetului va fi suplimentată, iar banii vor fi alocați inclusiv pentru atenuarea consecințelor secetei și condițiilor dificile în agricultură", a spus deputatul.

După anunțul făcut de premier, unii fermieri au remarcat că suma de 250 milioane de lei este mult prea mică și nu este suficientă pentru a le acoperi pierderile și cheltuielile. Nicolae Ciubuc spune că pe lângă aceste activități, statul trebuie să facă față și situației legate de problemele din sănătate, iar în condițiile actuale acesta este un efort considerabil depus de autorități.

"Aș lăsa la o parte populismul și ași reaminti despre fondul de subvenționare care vine cu un suport la implementarea tehnologiilor, sistemelor de irigare, subvenționăm dobânda la credite ș.a. De asemenea, prima de asigurare în agricultură oferă posibilitatea de a transfera riscurile nu pe seama Guvernului și de a face proteste, dar de a apela la o companie de asigurări pentru a recupera aceste pierderile. Statul creează alternative și posibilități de dezvoltare prin mecanismele de suport pe care le oferă fondul de subvenționare", a conchis Ciubuc.

De menționat că luni, 3 august, în funcție de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile, agricultorii vor decide dacă vor recurge sau nu la un al doilea protest.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova