Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nagacevschi: Moldova pierde multe dosare la CEDO - cum vor interveni autoritățile

În ultimii 15 ani, Republica Moldova a pierdut multe dosare la CEDO și autoritățile trebuie să ia măsuri în privința celor care admit încălcări. Asta a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii ”Contrapunct” de la Sputnik Moldova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că, ani la rând, Republica Moldova continuă să piardă un număr mare de dosare la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Deși în această perioadă au fost tentative de a îmbunătăți cadrul legal, toate s-au soldat cu eșec.

Cu ce se ocupă CEDO: A condamnat Bulgaria pentru că nu a recunoscut un transsexual

În acest an, premierul Ion Chicu i-a cerut Ministerului justiției să vină cu o inițiativă legislativă ca judecătorii vinovați să poarte răspundere, inclusiv materială, pentru acțiunile lor. Astfel, ministrul Fadei Nagacevschi spune că a propus să fie introdusă în lege procedura de regres a judecătorilor sau a persoanelor implicate în gestionarea dosarelor. 

''Judecătorii care se fac vinovați de condamnarea Republicii Moldova la CEDO, dar și alte persoane implicate în gestionare dosarului care a dus la condamnarea țării, vor fi trași la răspundere. Astfel, se introduce ca temei de atragere la răspundere materială constatarea vinovăției nu doar în cadrul unui proces penal cum a fost până acum, ci și în cadrul unei proceduri  disciplinare. La fel, s-a mărit și termenul de tragere la răspundere. Până acum se întâmpla că CEDO examina dosarele cinci-șase ani și când ajungea în Moldova aveai probleme că autoritățile responsabile invocau termenele de prescripție. Astfel, vom avea termen de până la trei ani să înaintăm acțiunea de regres'', a declarat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi. 

Ministrul susține că nu vor scăpa de pedeapsă nici judecătorii care nu mai sunt în funcție. 

''Că lucrează judecătorul în sistem sau nu lucrează, nu va mai conta. Este important să fie constată vinovăția respectivei persoane și astfel se aplică procedura de regres'', susține ministrul. 

Fadei Nagacevschi se arată indignat de faptul că mai multe asociații obștești care protejează instituțiile judecătorești s-au consolidat și sunt împotriva acestei legi.

''Vin cu diferite critici la această lege, invocând că este prematur, că este periculoasă inițiativa, că se atentează la independența justiției - abordări peste abordări. Noi stăm și ne coacem în problema aceasta de zeci de ani de zile, este gravă situația, dar ei vin și spun că atentăm la independență. Care independență a justiției? Voi și așa v-ați acoperit cu această independență și vă faceți de cap în stânga și în dreapta, Republica Moldova urmează să negocieze permanent cu partenerii de dezvoltare ca să acopere acele găuri pe care le creează sistemul perfid, a treia putere în stat'', a mai spus Fadei Nagacevschi. 

Proiectul de lege a fost votat în prima lectură de Parlament și urmează să fie votat în lectura finală de către deputați pentru ca Guvernul să-l poată pune în aplicare. 

Republica Moldova, obligată de CEDO să achite 1.5 milioane de euro: Iată motivul

În 2019, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat 54 de hotărâri în privința Republicii Moldova. În 39 de cazuri s-a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului comise de magistrații moldoveni. Cele mai multe nereguli se referă la neasigurarea de către instanțele din țară a unui proces echitabil. S-a constatat că articolul respectiv din Convenție a fost încălcat de 22 de ori. În topul încălcărilor admise se numără și neexecutarea hotărârilor judecătorești și neasigurarea protecției proprietății. În cazul ultimei încălcări au fost emise 13 hotărâri în defavoarea statului Republica Moldova.

Astfel, CEDO a obligat statul nostru să le plătească despăgubiri reclamanților în valoare de 536.196 de euro - cu peste 300 de mii de euro mai mult în comparație cu 2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova