Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Export Morning: Cum putem crește exporturile de produse autohtone în Federația Rusă

Rusia se clasează pe locul doi printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, fiind în anul 2019 al treilea partener de export și al doilea partener de import.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Marketingul eficient poate crește exporturile de produse autohtone în Federația Rusă. Promovarea intensă este soluția antreprenorilor din Republica Moldova pentru a face față concurenței acerbe de pe cea mai mare piață din CSI. Aceasta este concluzia celei de-a 8-a sesiuni din cadrul programului „Export Morning”, cu genericul „Tradiție și potențial”, desfășurată în data 23 iulie de către Agenția de Investiții.

Putin: Rusia ar putea continua construcția navelor universale de asalt

În contextul pandemiei, programul lansat anul trecut continuă online și are scopul de a oferi antreprenorilor moldoveni suport complex – informativ și practic – pentru a accede pe piețele externe. Sesiunea dedicată exporturilor în Rusia a întrunit experiența de comerț bilaterală pre-pandemie, situația actuală și viziunea de viitor privind exporturile pe această piață, din perspectiva companiilor locale, care reprezintă sectoarele de top pentru export.

„Exporturile către Federația Rusă pentru anul 2019 însumează circa 250 de milioane de dolari SUA, iar în comparație cu anul 2018 au crescut cu 14,32%. În speranța sporirii cifrelor menționate, Republica Moldova și Federația Rusă continuă să dezvolte cadrul legal al cooperării bilaterale moldo-ruse, care constă din 162 de documente bilaterale și 28 de acorduri de cooperare cu regiunile ruse. Astfel, Agenția de Investiții are toată deschiderea de a susține businessul în efortul său de a se promova, de a identifica noi căi de acces și de a face față competitivității de pe piața Federației Ruse”, a declarat director general al Agenția de Investiții, Rodica Verbeniuc. 

Importul global al Rusiei, în creștere

Rusia se clasează pe locul doi printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, fiind în anul 2019 al treilea partener de export și al doilea partener de import.

 „Există perspective evidente de colaborare economică dintre Rusia și Republica Moldova. Din 2014 crește constant importul de produse din Moldova, ceea ce, în opinia noastră, demonstrează calitatea înaltă și prețurile competitive față de produsele rusești”, a declarat reprezentant comercial al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Vladislav Darvai.

Importul global al Federației Ruse a crescut cu 9% în perioada 2015-2019. Rusia este cea mai mare economie din CSI și are un potențial imens, însă producătorii trebuie să fie pregătiți să facă față concurenței.

„Piața Rusiei are un mare volum de produse importate, inclusiv europene. De aceea, una dintre cele mai mari probleme ale antreprenorilor moldoveni care vor să ajungă pe această piață este lipsa marketingului și a implicării personale. Este important să participe mai des la expoziții și să-și promoveze produsele, pentru că psobilitățile concurenței sunt extrem de mari, iar producătorii noștri trebuie să demonstreze că sunt mai buni, atât prin prisma prețului, cât și prin cea a calității”, a declarat ministru-consilier al Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, Oxana Greceanîi.

Promovarea exporturilor autohtone pe piața rusească

Peste 50% din exportul Moldovei de fructe și legume proaspete este realizat pe piața rusească. Pentru a asigura un export planificat și constant al produselor noastre agro-alimentare pe această piață, dar și cu viziunea de extindere pentru alte piețe internaționale, a fost elaborat proiectul moldo-rus AgroHub, prezentat în premieră la evenimentul online.

Testarea primului vaccin împotriva COVID-19 a fost finalizat cu succes în Rusia

„AgroHub este conceput să devină cel mai mare centru – platformă pentru dezvoltarea relațiilor comerciale dintre Rusia și Moldova. Am ajuns deja la un acord de reglementare cu autoritățile-cheie din Rusia - Rosselkhoznadzor și Serviciul Vamal Federal. Rosselkhoznadzor va stabili un post de inspecție la distanță în structura AgroHub, care va facilita procedura de control fitosanitar, ce va avea loc chiar pe teritoriul Moldovei. Certificatele de calitate vor fi electronice. Astfel, se va forma un „coridor verde” pentru livrările moldovenești către Federația Rusă, care rezolvă una dintre problemele existente - riscurile de reglementare a furnizorilor din Moldova”, a declarat director general al Uniunii Comercial-Financiară din Federația Rusă, partenerul AgroHub Moldova, Stanislav Pughinschii.

Guvernul rus va subvenționa vacanțele cetățenilor în interiorul țării

Obiectivele de bază ale AgroHub Moldova sunt: crearea unui centru cu toată infrastructura și serviciile necesare care vor ajuta agricultorii moldoveni să exporte produse peste hotare și să asigure calitatea înaltă a produselor, asigurarea suportului informațional ce ține de cerere și prognoze pe piața rusească; acces garantat a produselor moldovenești în Rusia, cu implicarea partenerilor din Federația Rusă și consolidarea relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Rusia.

Cele mai populare mărfuri moldovenești exportate în Rusia sunt fructele proaspete, vinurile, brânza, cașul, medicamentele, hainele pentru femei, covoarele etc. Perioada pandemiei însă i-a afectat și pe cei mai de succes exportatori moldoveni.

Producătorii care își doresc să ajungă pe piața rusă trebuie să țină cont că 30% dintre cumpărătorii ruși sunt pasionați de cumpărături, chiar dacă nu au nevoie de nimic, iar 40% dintre ruși sunt vânători de reduceri. Totodată, aproape 90% dintre utilizatorii de internet ruși cumpără online, iar circa 50% dintre aceștia cumpără cel puțin o dată pe lună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova