CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Crearea platformelor indistriale în 16 raioane și, în general, faptul că politicienii vorbesc în ultima vreme despre reindustrializarea țării este o schimbare de viziune benefică, a apreciat expertul economic Viorel Gîrbu, invitat în studioul Sputnik Moldova.
Guvernul Chicu a anunțat înființarea platformelor industriale în 16 raioane, dar premierul a precizat că lista va fi extinsă. Pentru început, asemenea proiecte vor fi dezvoltate în raioane cu un nivel de industrializare mai scăzut: Briceni, Dondușeni, Râșcani, Glodeni, Sângerei, Șoldănești, Florești, Telenești, Criuleni, Ialoveni, Anenii Noi, Leova, Cantemir, Basarabeasca, Dubăsari, Ocnița.
La ora actuală, cea mai mare parte a producției industriale este concentrată în municipiile Chișinău - 54% și Bălți - 12%, potrivit datelor anunțate de Ministerul Economiei.
Viorel Gîrbu a comentat că ar exista multe avantaje de pe urma implementării unor asemenea proiecte economice precum platformele industriale - de la creșterea PIB-ului și crearea de noi locuri de muncă până la o reducere a numărului moldovenilor ce pleacă din țară și creșterea veniturilor Bugetului.
Reindustrializarea nu poate fi obținută însă doar cu un proiect, a menționat expertul economic.
„Guvernul trebuie să depună eforturi și mai mari pentru reindustrializarea țării. Crearea a 16 platforme industriale este un lucru foarte bun, dar cred că acest lucru nu este suficient. Va fi foarte dificil să schimbăm acum situația în bine, am pierdut foarte mult în anii anteriori”, a spus Viorel Gîrbu.
Expertul economic a adăugat însă că în actuala situație de criză economică pe plan mondial există, totuși, factori favorabili care, fiind exploatați corect, pot deveni un impuls pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
În special, a menționat Viorel Gîrbu, am avea posibilitatea să atragem anumite afaceri în Republica Moldova, să-i convingem pe investitorii străini să-și transfere la noi activitățile de producere pe care le au acum în alte state ale lumii.
Din cauza crizei provocate de pandemia COVID-19, multe companii occidentale își reduc producția în Orient și încearcă să o transfere în Europa. Moldova ar fi pentru ei o regiune avantajoasă, a apreciat expertul economic.
Viorel Gîrbu a mai menționat că pentru reușita procesului de reindustrializare a țării este nevoie de consecvența și determinarea politicienilor, de reforme în sfera învățământului – de calitatea acestuia depinde nivelul de pregătire al specialiștilor.
În ședința Guvernului din 15 iulie, premierul Ion Chicu i-a îndemnat pe responsabilii guvernamentali, inclusiv pe diplomați, să fie activi în atragerea investitorilor pentru platformele industriale din cele 16 raioane.
Spațiile în care vor fi dezvoltate platformele industriale au fost identificate anterior și investitorii, moldoveni și de peste hotare, le pot vedea la fața locului, a menționat premierul.
Premierul a anunțat că Guvernul a alocat recent 50 de milioane de lei pentru crearea platformelor industriale și că aceasta este o investiție de pe urma căreia sunt așteptate noi locuri de muncă și, prin urmare, îmbunătățirea condițiilor de trai pe plan local.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova